latinica  ћирилица
04/07/2020 |  20:35 | Аутор: Б92

Разматрамо и затварање Београда: Градоначелник престонице о мјерама против короне

Градоначелник Београда Зоран Радојичић нада се да ће се резултати мјера које су недавно донијете због ширења вируса корона бити видљиви у наредних седам до десет дана, али је додао и да се разматрају све мјере, укључујући и затварање престонице.
Београд (фото:Tanjug / ANDRIJA VUKELIC) -
Београд (фото:Tanjug / ANDRIJA VUKELIC)

- Имамо жариште у многим градовима, процјена је да затварање Београда не би дало добре резултате у овом тренутку. Најважније је концентрисати се на тренутне важеће мјере. Оне су једноставне, али их треба под обавезно спроводити - рекао је Радојичић.

Како каже, у овом тренутку су најважније три ствари, а то су маске, физичка дистанца и без окупљања, односно са што опрезнијим дружењима, код младих људи посебно.

- Тражимо баланс између привреде, тренутне ситуације, здравља и свјести људи и на основу свих тих фактора процјена је да су ове мјере засада обећавајуће - појаснио је Радојичић.

Радојичић је прецизирао и да су трослојне периве маске најефикасније, и да ће оне прије или касније, бити обавезне и замјениће тренутно најраспрострањеније хируршке.

Он је додао да угоститељски објекти у затвореном простору послије 23 сата престају са радом, а то су и кафићи, ресторани, клубови, ресторани брзе хране и слично.

- Пратићемо свакодневно ситуацију и уколико видимо да ове мјере не доносе резултате, оне ће бити пооштрене, што ће значити да ће се повећавати граница од када не раде објекти и ограничити рад фирми и разних услужних дјелатности - навео је градоначелник.

Осврнуо се и на данашњи пресјек броја обољелих и умрлих у посљедња 24 сата и рекао да је број од осам умрлих велики и да је то веома потресно за цијелу нацију.

Додао је да је, међутим, веома задовољан функционисањем здравственог система у овим несвакидашњим околностима.

- Повећавају се капацитети и спремају се објекти као што је Арена, која ће бити болница за пацијенте. Она се спрема да бисмо били корак испред короне и спријечили даље неповољности, јер се епидемија одједном разбуктала, а тим мјерама је гасимо - сматра градоначелник.

Оцењује да ће, уколико се не пронађена вакцина, епидемија трајати од годину и по до две године, са још увијек недефинисаним сценаријем.

Радојичић је подсјетио да је на почетку било претпоставке да је неминовно да оболи до 70 одсто нације, што значи да је могуће да се то заиста и догоди.

- Важно је да уколико достигнемо колективни имунитет у неком разумном периоду, а не оптеретимо здравствени систем и немамо велики број пацијената са тешком клиничком сликом, улазимо у мирнију фазу борбе са вирусом - рекао је Радојичић.