latinica  ћирилица
05/07/2020 |  09:29 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Прве тужбе жртава НАТО бомбардовања пред судовима у Србији

Италијански и српски адвокати Анђело Фјоре Тартаља и Срђан Алексић најавили су прве тужбе жртава НАТО бомби пред вишим судовима у Србији, послије 21 годину од НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом.
НАТО бомбардовање Београда - Фото: Screenshot/YouTube
НАТО бомбардовање БеоградаФото: Screenshot/YouTube

Алексић је рекао да се креће са првих пет тужби вишим судовима у Врању, Нишу, Београду, Крагујевцу и Новом Саду.

У питању су тужбе у корист обољелих од канцера, који су или боравили или радили на Космету или живјели у Врању које је бомбардовано.

Алексић је испричао "Вечерњим новостима" да ће бити представљени необориви медицински докази да је узрочник осиромашени уранијум посијан за вријеме НАТО бомбардовања.

Један од корака, додао је, биће и тај да обавијесте Европски парламент о томе које су све земље учествовале у бомбардовању Србије, те ће поднијети захтјев за чишћење територије загађене осиромашеним уранијујом, а паралелно ће бити поднијета и представка УН Комитету за заштиту људских права за више од 1.000 грађана Србије.

Алексић је нагласио да ће бити тражено и ангажовање независних истражитеља – за заштиту животне средине и заштиту људских права, што ће, такође, бити упућено Еворпском парламенту.

- Желимо да ове институције информишемо о загађености територије на којој се умире од рака у великом броју и 21 годину послије бомбардовања" - истакао је Алексић.

Тартаља, који је у Италији остварио више од 170 пресуда у корист обољелих италијанских војника који су служили на Косову и Метохији, рекао је за "Вечерње новости" да је дошло вријеме да испуни обећање из новембра прошле године.

- Зауставио нас је на неко вријеме вирус корона, сада крећемо са првим случајевима - додао је, уз напомену да је са Алексићем нашао заједничку стратегију и да ће дјеловати из Ниша.

Тартаља је напоменуо да је још рано износити детаље стратегије, али је јасно да је ријеч о процесу у којем никога, па ни надлежне у Србији, неће поштедити одговорности

Он је навео да ће сљедећи корак бити извођење доказа као за италијанске војнике, иако је ријеч о цивилима у Срибји, те додао да овај напор мора донијети резултате у корист народа који пати, оболијева и умире.

Појаснио је да ће бити предочено вјештачење италијанске Универзитетске клинике "Ла сапијенца" у Риму, Института за нанотехнологије у Милану и Универзитета у Торину, који анализом треба да квантитативно верификује присуство тешких метала код обољелих, као и у срединама одакле потичу болесни.

- Ангажоваћемо и италијанске онкологе у вјештачењу, онако како су вјештачили и у случајевима италијанских војника - рекао је Тартаља.