latinica  ћирилица
05/07/2020 |  19:27 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

У Српској 39 новозаражених вирусом корона (ВИДЕО)

Три лица, из Бањалуке, Угљевика и Козарске Дубице, преминула су од посљедица Ковида 19. Потврђено је и 39 нових случајева заразе. Иако је заражених двоструко мање него дан раније, надлежни апелују на поштовање мјера, како би се спријечило ширење инфекције и избјегле рестриктивније мјере.
Вирус корона (Илустрација РТРС) -
Вирус корона (Илустрација РТРС)

Највећи број новообољелих је из Бањалуке, 11. По пет заражених је из Бијељине и Теслића, три из Козарске Дубице, по двоје из Љубиња, Добоја и Приједора и по један из Лакташа, Сокоца, Рогатице, Источног Новог Сарајева, Источног Дрвара, Власенице, Фоче, Невесиња и Костајнице.

У Српској су, од почетка пандемије, потврђена 2.593 случаја вируса корона, а преминуло укупно 129 особа.

Опоравило се више од половине заражених. Ипак, мјере се и даље морају поштовати, јер су здравствене установе под великим притиском.

- Апел на самодисциплину и поштовање мјера остаје главна прича. Оно што нас брине јесте све већи број људи који траже интензивну његу. Ми ћемо поштовати све оно што нам каже струка у том погледу. Ако они кажу нама да се затворе кафићи, хотели и све што треба и затворићемо - рекао је Милорад Додик, српски члан Предсјендиштва БиХ.

А да би се спријечило ширење заразе и избјегле рестриктивније мјере важно је придржавати се препорука.

Држање физичке дистанце, ношење заштитних маски, често прање руку и дезинфиковање радних површина најбоља су превенција.

Самодисциплина најефиксанији је начин спречавања ширења заразе.

- Вирус није ослабио како се то онако жаргонски све чешће среће. Што се тиче притиска на нас као здравствену установу и на све друге здравствене раднике, ми и даље радимо пуним капацитетом. Желим да укажем на потребу поштовања епидемиолошких мјера - нагласила је Вишња Мрђен, специјалиста медицинске микробиологије.

Епидемиолошке мјере биће рестриктивније у појединим дијеловима Федерације.

Пандемија не јењава, а пријављена су нова 102 случаја заразе. Укупан број заражених повећан је на 2.768.

Од сутра су у Кантону Сарајево на снази нове мјере - скраћено радно вријеме угоститељских објеката, мањи број људи у затвореном простору, обавезно ношење заштитних маски и ограничен број људи на јавним скуповима.