latinica  ћирилица
05/07/2020 |  20:58 | Аутор: СРНА

Вирус корона преноси се ваздухом?

Стотине научника сматра да постоје докази да мање честице вируса корона у ваздуху могу да заразе људе и позивају Свјетску здравствену организацију да ревидира препоруке, пише "Њујорк тајмс".
Корона вирус (фото: ellis.eu) -
Корона вирус (фото: ellis.eu)

Свјетска здравствена организација саопштила је да се вирус корона преноси са човјека на човјека капљичним путем, кроз слузницу носа или уста усљед кашља, кихања или говора.

У отвореном писму агенцији, који научници планирају да објаве у научном часопису наредне седмице, 239 експерата у 32 земље тврде да постоје докази да мање честице у ваздуху могу да заразе људе.

Научници тврде било да се ради о већим честицама које лете кроз ваздух након кијања или мањим честицама насталим говором или кашљем, које могу да лете дужином собе и вирус корона долази путем ваздуха, те може да зарази људе путем инхалације, пише лист.

Ипак, Свјетска здравствена организација тврди да докази да вирус борави у ваздуху нису убједљиви.

- Ми смо посљедњих неколико мјесеци више пута рекли да сматрамо да је могућа трансмисија преко ваздуха, али да за то нема довољно јасних и чврстих доказа - рекла је доктор Бенедета Алегранци из Свјетске здравствене организације.