latinica  ћирилица
06/07/2020 |  07:54 ⇒ 09:10 | Аутор: Агенције

СДСС-у сва три мандата; Пуповац: Имаћемо тежак Сабор

Резултати избора у Хрватској дјелимично су очекивани, али и дјелимично изненађујући, изјавио је предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац.

- Било је видљиво да се ХДЗ опоравља задњих десетак дана, али да ће Рестарт коалиција проћи овако лоше, то није било видљиво. У цјелини гледано имаћемо тежак Сабор - оцијенио је Пуповац.

На питање хоће ли СДСС ићи у коалицију с ХДЗ-ом, Пуповац је одговорио да ће његова странка сачекати укупне резултате.

- ХДЗ је очувао политичку снагу у политичком животу која му пружа могућност да формира коалицију - рекао је Пуповац.

Он је додао како СДСС у овом тренутку не размишља о постављању услова ХДЗ-у, већ искључиво о својим изборним резултатима.

СДСС-у сва три мандата српске мањине

На изборима одржаним у недјељу у Хрватској, највише гласова српске националне мањине добили су кандидати СДСС-а Милорад Пуповац, Драгана Јецков и Борис Милошевић.

У 12. изборној јединици, у којој националне мањине бирају осам заступника, Пуповац је освојио 10.732 гласа, Јецков 8.375, а Борис Милошевић 7.712 гласова.

Поред њих, кандидати су били Срђан Милаковић (2.010 гласова), Синиша Љубојевић (1.196) и Јовица Радмановић (1.178).

Мађарску националну мањину у хрватском Сабору поновно ће заступати као и у посљедњем сазиву Роберт Јанковић који је био и једини кандидат.

За заступника италијанске националне мањине поновно је изабран Фурио Радин који је био једини кандидат, а за њега је занимљиво то што је у саборске клупе први пут ушао још 1992. и сматра се најдуговјечнијим послаником.

Највише гласова чешке и словачке националне мањине поновно је, као и на посљедњим парламентарним изборима, освојио Владимир Билек (1.514), док је његов противкандидат Иван Комак добио 180 гласова.

Вељко Кајтази поновно ће бити посланик припадника аустријске, бугарске, њемачке, пољске, ромске, румунске, русинске, руске, турске, украјинске, влашке и јеврејске националне мањине.

Посланик за албанску, бошњачку, црногорску, словеначку и македонску мањину поновно ће бити Ермина Лекај Прљаскај која је с 1.708 гласова побиједила шесторицу противкандидата.