latinica  ћирилица
06/07/2020 |  11:25 ⇒ 11:52 | Аутор: РТРС

Негативно мишљење за Приједлог закона о избору судија, пресудио Мектићев глас

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ дала је данас негативно мишљење на Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Приједлог закона су подржала два посланика СНСД и два посланика ХДЗ БиХ, а против је, уз посланике СДА, СДП и ДФ, био и посланик СДС-а Даган Мектић.

Тако је, захваљујући његовом гласу, по други пут овај закон добио негативно мишљење и о њему ће се сутра изјаснити Представнички дом.

Подсјећамо, Представнички дом ПС БиХ на сједници одржаној 19. маја није усвојио негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о избору судија у Уставном суду БиХ.

У Приједлогу закона наведено је да БиХ избором искључиво држављана БиХ за судије Уставног суда треба да обезбиједи властити суверенитет, који је ограничен досадашњим начином избора троје страних држављана за судије Уставног суда.

Предлагачи закона су предсједавајући овог дома Небојша Радмановић /СНСД/, Сњежана Новаковић-Бурсаћ /СНСД/, Ненад Стевандић /Уједињена Српска/, Ненад Нешић /ДНС/, Јаков Галић /Српски клуб/, Обрен Петровић /СНСД/, Драган Богданић /СНСД/, Сања Вулић /СНСД/, Љубица Миљановић /СНСД/, Борјана Кришто /ХДЗ БиХ/, Никола Ловриновић /ХДЗ БиХ/, Мијо Матановић /ХДЗ БиХ/, Предраг Кожул /ХДЗ БиХ/ и Даријана Филиповић /ХДЗ/ БиХ.

Комисија је дала негативно мишљење и за Приједлог амандмана два на Устав БиХ, чији су предлагачи посланици Наше странке Предраг Којовић, Мирјана Маринковић Лепић, Аида Баручија и Дамир Арнаут, који траже да се из члана девет Устава БиХ брише став два којим је прописано да се накнада за лица на функцији у институцијама БиХ не може умањити за вријеме трајања мандата носиоца функције.

Као разлоге за доношење амандмана предлагачи наводе финансијску ситуацију изазвану панедмијом вируса корона у којој се налази БиХ, тврдећи да, осим што пандемија изазива опасност по здравље грађана, представља и опасност по фискалну стабилност БиХ.

Комисија није утврдила усклађеност са Уставом и правним системом ни код Приједлога закона о допуни Закона о акцизама у БиХ, чији је предлагач посланик Наше старнке Аида Баручија.

Овим законским рјешењем је предвиђено да се пет одсто укупног износа прикупљеног по основу акцизе на дуванске прерађевине усмјери намјенски према Фонду солидарности Републике Српске, ФБиХ и надлежној институцију у Брчко дистрикту.

Приједлог закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Саша Магазиновић /СДП/, Јасмин Емрић и Шемсудин Мехмедовић /СДА/, такође, није добио позитивно мишљење Комисије.

Током расправе, Члан Комисије Никола Ловриновић /ХДЗ/ подсјетио је на Мишљење Дирекције за европске интеграције за које предлагач до данас није дао објашњење.

Чланови Комисије нису утврдили ни уставну усаглашеност за Приједлог закона о метрологији БиХ, чији су предлагачи посланици странке СДА Денис Звиздић, Адил Османовић, Шемсудин Мехмедовић, Сафет Софтић, Халид Гењац, Алма Чоло, Един Мушић, Нермин Мандра и Шемсудин Дедић.

Извор: РТРС/СРНА