latinica  ћирилица
06/07/2020 |  12:12 | Аутор: sputniknews.com

"Зелено свјетло" за завршетак Сјеверног тока 2

Данска енергетска агенција (DEA) дала је дозволу компанији Норд Стрим 2 да заврши изградњу Сјеверног тока 2 у својим водама, наводи се у саопштењу агенције.
Сјеверни ток 2 (фото: Nord Stream 2 / Paul Langrock) -
Сјеверни ток 2 (фото: Nord Stream 2 / Paul Langrock)

Агенција је дала дозволу за наставак радова на гасоводу, уз коришћење бродова који се могу усидравати. До сада је током извођења радова у водама краљевине било дозвољено да се користе само бродове са системом динамичког позиционирања.

У тексту се наводи да ће се преостали дио радова изводити ван подручја, гдје су постављени строги еколошки захтјеви. С тим у вези, могуће је користити мање опасну опрему по екологију, укључујући бродове са системом за усидравање.

Подсјетимо, раније је Данска забранила да се приликом изградње гасовода Сјеверни ток 2 користе усидрена пловила, јер би сидра могла закачити неексплодирану муницију која је након рата остала на дну Балтичког мора.

Изградњу Сјеверног тока 2 могли би завршити брод за полагање цијеви „Академик Черски“ са системом динамичког позиционирања и баржа „Фортуна“ компаније „МРТС“, која нема такав систем. Оба брода тренутно се налазе у луци „Мукран“ – логистичком терминалу Сјеверног тока 2.

Рад на изградњи гасовода Сјеверни ток 2 обустављен је након што је Америка крајем прошле године усвојила буџет за одбрану, који укључује и санкције против компанија које учествују у градњи Сјеверног тока. Нако тога је швајцарска компаније „Олсиз“ прекинула са полагањем цијеви.