latinica  ћирилица
06/07/2020 |  14:25 | Аутор: СРНА

Министарство рада: Преговори са синдикатима заказани за 10. јул

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске саопштило је да су нетачни наводи Синдиката управе Српске да ће радници у јавним службама Српске остати без права због непродужавања рока важности посебног колективног уговора за запослене у јавним службама, те истакло да је упутило позив репрезентативним синдикатима и заказало преговоре за 10. јул.
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација)Фото: РТРС

- Овакве непримјерене изјаве синдикалних представника не доприносе социјалном дијалогу и колективном преговарању и негирају напоре Владе Српске да са представницима репрезентативних синдиката закључи нови посебни колективни уговор за запослене у јавним службама - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је посебни колективни уговор за запослене у јавним службама Републике Српске, закључен између Владе Републике Српске и Синдиката управе Републике Српске, на снази до 24. августа ове године.

- Има довољно времена да се до 24. августа обаве преговори Владе и репрезентативних синдиката и закључи нови посебни колективни уговор за запослене у јавним службама Српске са роком важења од три године - наводи се у саопштењу.

Из Министарства наводе да у потпуности оспоравају наводе да Министарство у преговоре покушава да "увуче политички жути синдикат", јер, наводи се, није ријеч о жутом синдикату, већ о репрезентативном синдикату за област управе, јавних служби и локалне самоуправе из друге синдикалне асоцијације која дјелује на нивоу Српске и има легитимитет да учествује у преговорима.

- Основно право репрезентативних синдиката утврђено Законом о раду је учествовање у процесу колективног преговарања и закључивања колективних уговора - наглашава се у саопштењу.