latinica  ћирилица
06/07/2020 |  16:50 ⇒ 16:50 | Аутор: СРНА

Подржати успостављање функционалне контакт тачке за Eвропол

Делегација ЕУ у БиХ позвала је све надлежне органе и агенције да подрже успостављање потпуно функционалне заједничке контакт тачке за сарадњу са Европолом, првенствено у дијелу именовања службеникā за контакт, истичући да је на располагању за подршку.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

Из Делегације ЕУ саопштено је да ЕУ поздравља "важне искораке" на иницијативу Министарства безбједности у Савјету министара у правцу пуне примјене Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи с Европолом.

- Заједнички циљ нам је да постигнемо безбједније окружење за добробит свих грађана БиХ и ЕУ - наводи се у саопштењу.

Из ЕУ наглашавају да је успостављање функционалне заједничке контакт тачке кључно за ефикасну размјену оперативних података са свим полицијским агенцијама, те је од суштинског значаја за борбу против организованог криминала, укључујући прање новца и тероризам.

- Потребан је и посљедични даљи напредак да би се осигурала заштита становништва од тешких облика криминала - додаје се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да је БиХ обавезана оперативним споразумом с Европолом, који је ратификован међународни споразум и мора бити спроведен.

- Одуговлачење овог процеса већ има озбиљне посљедице за безбједност БиХ и њених грађана. Ово озбиљно утиче и на борбу против организованог криминала и корупције, што је један од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије - указује се у саопштењу.

Замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић изјавио је раније да је БиХ дужна да успостави контакт тачку посредством које би надлежни полицијски органи размјењивали оперативне информације са Европолом, што је и учињено потписивањем Инструкције о питањима од важности за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи.