latinica  ћирилица
06/07/2020 |  19:16 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Шеранић: Уколико се ситуација буде погоршавала - рестриктивније мјере (ФОТО/ВИДЕО)

С обзиром на повећање броја заражених вирусом корона, у наредном периоду треба размотрити могућност увођења рестриктивнијих мјера у локалним заједницама засебно, или у регији.
Ален Шеранић у Требињу - Фото: РТРС
Ален Шеранић у ТребињуФото: РТРС

Ово је, између осталог, закључено на састанку министра Алена Шеранића са градоначелником и начелницима четири херцеговачке општине и директорима болница из регије. Закључено је да мјере треба доносити у договору са Републичким штабом.

Најтеже стање је у општини Љубиње, гдје је потврђено 55 позитивних случајева на вирус корона, а свакодневно се јављају нови. Усљед непрекидног притиска на рад здравственог особља у тамошњем дому здравља, договорено је да одређен број здравствених радника из других домова здравља у регији буде упућен у Љубиње.

- Ми у Дому здравља имамо само три медицинске сестре, оне не могу да издрже, да изиђу на крај с тим проблемом, надам се да ћемо у томе добити испомоћ - каже Дарко Крунић, начелник Општине Љубиње.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите, наглашава да је помоћ Љубињу неопходна. 

- С обзиром да је био велики притисак ових дана у Љубињу, апелујем да здравствени радници помогну Дому здравља Љубиње, да се притисак у тој општини разрјеши. Очекујем у наредних седам дана смиривање ситуације - нагласио је Шеранић.

Главни извор заразе била је фабрика за прераду рибе у Стоцу, гдје се заразио велики број лица која су тамо радила из Љубиња, Берковића и Билеће. Због додирних тачака локалних заједница у Херцеговини, договараће се мјере за превенирање ширења пандемије или доношење рестриктивних мјера -

-Закључак данашњег састанка је да процјењујемо да ли ћемо доносити одлуке на нивоу сваке локалне заједнице засебно, или за регију, ако сматрамо да треба донијети јединствене мјере - истакао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Због попуњених капацитета у Требињу, гдје се разматра могућност проширења ковид простора, пацијенти ће до даљњег бити збрињавани у Фочи.

- Што се тиче Универзитетске болнице Фоча, ми радимо тестирања, имамо обезбијеђен довољан број тестова. Са 26 пацијената, тренутно, можемо да примимо још пацијената - нагласио је Радмил Марић, директор Универзитетаске болнице Фоча.

Наглашено је да, ако постоји потреба, могу се формирати и локални карантини. У старој Болници Невесиње биће урађен пресјек стања и шта је потребно да би тај објекат био претворен у регионалну ковид болницу.

- И да видимо шта је потребно да би се тај објекат могао ставити у функцију КОВИД болнице. Морамо да видимо како обезбиједити људство за рад - додао је Шеранић.

Неизвјесну епидемиолошку ситуацију од данас олакшава чињеница да је требињска Болница добила нову опрему. Уручено је осам респиратора у оквиру акције "Респиратор за Српску", један од Електропривреде Српске и два клиничка респиратора као донација Европске уније. ЕУ је требињској болници донирала и мобилни рендген апарат.