latinica  ћирилица
06/07/2020 |  19:27 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Универзитет у Бањалуци добија 10 милиона КМ за капиталне инвестиције (ФОТО/ВИДЕО)

Из буџета Републике Српске за инфраструктурне пројекте Универзитета у Бањалуци биће издвојено 10 милиона марака, што је потврдио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Приликом обиласка универзитетског кампуса, констатовано је да су улагања у високо образовање дала резултате и да ће започете реформе допринијети квалитетнијој настави и већој заинтересованости за студирање.
Додик, Рајчевић, Видовић, Давидовић у посјети Универзитету у Бањалуци - Фото: СРНА
Додик, Рајчевић, Видовић, Давидовић у посјети Универзитету у БањалуциФото: СРНА

Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет ускоро би могао да пресели у нову зграду, а завршетком радова на постојећем објекту просторије ће добити и Шумарски факултет. У кампусу је предвиђена изградња и других инфраструктурних објеката, реконструкција саобраћајница, као и изградња спомен- храма. За све пројекте подршку ће дати институције Републике Српске.

- Данас смо догворили да се 10 милиона из средстава републике упути Универзитету како би завршили овај објекат, за позориште и изградњу вртића који ће користити за едукацију и школовање васпитачица за предшколско образовање широм Републике Српске. Оно што је тражено то смо и урадили - нагласио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Улагање у високо образовање даје резултате. Више је заинтересованих за упис на факултете него прошле године, а ректор и ресорни министар истичу да су томе допринијеле реформе и финансијске олакшице за студенте прве године.

- И ове године број студената који је конкурисао да упише неке од факултета Универзитета у Бањалуци је већи у односу на прошлу годину. Сматрамо да је огроман успјех с обзиром ако се узме чињеница да је око 500 средњошколаца мање завршило ове године у односу на претходну годину - поручио је Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци.

Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, наглашава да су улагања важна за будуће нараштаје.

- Сматрамо да кроз улагања у високо образовање заправо градимо бољу будућност за Републику Српску и нове економске перспективе за наше младе људе - поручио је Рајчевић.

Када је ријеч о студентском стандарду, градиће се и у склопу Универзитетског-клиничког центра, гдје је планирано пресељење Медицинског факултета.