latinica  ћирилица
06/07/2020 |  21:05 ⇒ 21:11 | Аутор: СРНА

Отворена изложба Предрага Марјановића

У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци вечерас је отворена 17. самостална изложба академског сликара из Приједора Предрага Марјановића са педесетак слика и цртежа из његовог богатог двадесетогодишњег опуса.
Бањалука: АНУРС галерија - Фото: СРНА
Бањалука: АНУРС галеријаФото: СРНА

Марјановић је рекао новинарима да све ради полако и постепено и да је њему рад терапија.

- У раду ми је битна народна и ликовна традиција, јер је у њој све што ми треба и у њој има заиста непревазиђених ствари. Никада је се нисам стидио за разлику од неких - истакао је Марјановић.

Академик Миливоје Унковић рекао је да је Марјановић својим вишедеценијским радом у сликарству оставио битан траг на овим просторима и да је аутор за респект.

- И овом изложбом презентујемо своју културну баштину, а Марјановић је један од аутора који завређује пажњу најшире јавности - додао је Унковић.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић рекла је Срни да и ова фантастична изложба показује да се култура полако враћа у свакодневни живот грађана упркос проблемима са вирусом корона.

- Ријеч је о једном од наших најзначајнијих савремених ликовних умјетника. То је човјек који је селектор ликовне колоније 'Сретен Стојановић' која траје већ дуго година и окупља врхунске умјетнике из цијелог свијета - нагласила је Ђаковићева.

Она је изразила задовољство што је ријеч о домаћем умјетнику, наводећи да на њиховој афирмацији ради и ресорно министарство.

Изложба ће бити отворена до 6. августа, а реализује се у оквиру планираног годишњег програма излагачких активности Галерије АНУРС.

Из АНУР наводе да стваралачки опус Марјановића, од касних шездесетих година прошлог вијека до данас, разоткрива једног изузетно даровитог, свеобухватног и плодног аутора, чија су дјела незаобилазни дио историјских прожимања, регистри његове специфичне тактилности из које се може прецизно дешифровати онај драгоцјени и специфични ауторски печат препознатљивости.

- Ако ауторски процес можемо дефинисати као дубоко интимни чин, онда је Марјановић досљедан у дијалогу са сопственим бићем. Он трага, активира и разоткрива сав свој потенцијални сензибилитет тако неопходан и драгоцјен на путу ка умјетничком дјелу. Цртежи Предрага Марјановића јесу фундамент његовог свеукупног умјетничког стваралаштва, без обзира да ли се ради о сликарству, графици или цртежу као самосталној дисциплини - истичу из АНУРС.

Отварању изложбе присутвовали су бројни љубитељи сликарства из Бањалуке и Српске.

Марјановић /72/ је до сада имао 16 самосталних и више од 200 колективних изложби, а добитник је седам престижних домаћих и међународних награда.

Завршио је Ликовну академију у Сарајеву и постдипломске студије на Академији ликовних умјетности у Загребу, те спада у круг најзначајнијих умјетника из Приједора, који многи у умјетничком свијету називају "градом сликара".