latinica  ћирилица
07/07/2020 |  08:30 ⇒ 09:32 | Аутор: Независне

Њемачка ограничава број радних виза за Балкан?

Њемачка је све ближе одлуци о томе хоће ли продужити важење правила о запошљавању нискоквалификоване радне снаге са западног Балкана, помоћу које су десетине хиљада радника из БиХ нашле посао у тој земљи.

Правило је уведено 2016. и предвиђено је да важи до краја ове године, а ускоро би њемачке политичке странке требало да одлуче да ли желе правило продужити и након истека ове године.

Иако и даље нема званичних информација, њемачки медији с добрим контактима у њемачким политичким круговима тврде да ће правило бити продужено, али да ће бити уведена годишња квота од 15.000 радника из свих земаља западног Балкана.

Упркос томе што нема информација, њемачки дневник Welt am Sonntag је објавио чланак у којем тврде да ће Посланички клуб ЦДУ-ЦСУ, односно странка из које долази канцеларка Ангела Меркел, подршку продужењу важења ове уредбе условити увођењем квоте.

Њемачке социјалдемократе, коалициони партнер конзервативних хришћанских демократа Ангеле Меркел, раније су биле за безусловно продужење важења ове уредбе, али се чини да су и они показали спремност на компромис. Наиме, како је овом дневном листу саопштено из Савезног министарства за рад, које је у портфељу СПД-а, кажу да је ограничење могуће постићи и без увођења квота.

Ова изјава показује одређену промјену става, имајући у виду да прије корона кризе нису подржавали било какву врсту формалног или неформалног ограничења. Штавише, објављена је и студија која је показала да је ова уредба имала позитиван учинак на њемачко тржиште рада, што је протумачено као припрема терена за продужење важења уредбе.

Један од разлога за опрез социјалдемократа је чињеница да већи дио натурализованих Нијемаца поријеклом из мигрантских породица гледа како се њемачке странке односе према питању миграција.

Како кажу у овом министарству, управљање миграцијама је могуће издавањем дозвола, односно виза, у складу са, како су објаснили, потребама на тржишту рада ако за конкретна радна мјеста нема кандидата из Њемачке или других земаља ЕУ.

Према недавно објављеним статистичким подацима, Њемачка је прошлог мјесеца имала чак 600.000 више незапослених него претходне године. Међутим, многи истичу да напорни физички послови на грађевини и даље не привлаче значајан број Нијемаца упркос повећаној незапослености, а управо је то бранша у којој се неквалификовани радници из региона најчешће запошљавају. Осим тога, како је показала њемачка студија, западни Балкан има вјеште занатлије који су потребни Њемачкој, а та земља нема довољно оваквих људи, попут зидара, водоинсталатера, електричара, постолара...

Един Башић, стручни сарадник у Агенцији за рад и запошљавање БиХ, каже за Независне да они немају информацију да ће доћи до промјене процедуре у вези са запошљавањем наших грађана у Њемачкој.

- Ми радимо као и до сада - рекао је Башић.

Према подацима њемачког Министарства спољних послова, прошле године је Амбасада Њемачке у БиХ издала 17.254 визе, од којих је скоро 12.000 радних. Такође, 2.604 визе издато је за спајање породица, а 2.362 за досељавање дјеце бх. грађана који су раније добили њемачке визе.