latinica  ћирилица
07/07/2020 |  08:40 ⇒ 08:41 | Аутор: РТС

Линта: Срби не могу да утичу на резултате избора у Хрватској

Предсједник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта каже за РТС да очекује улазак Милорада Пуповца у коалицију са ХДЗ-ом и наглашава да би СДСС морао да јасно дефинише захтјеве према будућој Влади Андреја Пленковића, али и да одреди временске рокове за њихово рјешавање.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта је, гостујући у Дневнику РТС-а, коментарисао резултате парламетарних избора у Хрватској и оцијенио да је готово двије трећине бирачког тијела у Хрватској десне оријентације.

ХДЗ, Домовински покрет и Мост, то су двије трећине мандата, истиче Линта и напомиње да су то странке које кокетирају са усташтвом или га директно промовишу.

- Срби не могу да утичу на резултате избора, хрватски народ је одлучио како је одлучио, изабрао је странку која је створила хрватску државу и чији је циљ био стварање етнички чисте државе - рекао је Линта.

Он сматра да ће Пленковић ићи у правцу формирања Владе са осам посланика из редова мањина и са бившим коалиционим партнерима, прије свега због међународне заједнице и Европске уније – да се ХДЗ макар декларативно представи као странка демократске оријентације, која макар на папиру поштује европске вриједности.

Линта очекује да Пуповац уђе у коалицију са ХДЗ-ом и наглашава да би СДСС морао да јасно дефинише своје захтјеве према будућој Влади Андреја Пленковића и да у први план стави кључне проблеме српских повратника, али и стотина хиљада протјераних Срба који живе у Србији и широм свијета, али и да одреди временске рокове за рјешавање тих проблема.

- Није добро да и овај мандат Владе Пленковића прође без рјешавања кључних проблема - закључује Линта.

Коментаришући пораз СДП-а и Рестарт коалиције странака лијевог центра, Линта оцјењује да се та опција није представила на прави начин бирачима, и понавља да је већина хрватског народа десне оријентације.