latinica  ћирилица
07/07/2020 |  13:06 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Кошарац у Бијељини: Сарадњом до развоја на добробит грађана

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Бијељини да је овај град у цјелокупној политичкој јавности у Републици Српској препознат као средина за добар живот у којој постоји врло јасна политика сарадње са свим надлежним институцијама Српске.
Мићо Мићић и Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Мићо Мићић и Сташа КошарацФото: СРНА

- На темељу тога треба истаћи да се у Бијељини реализују три кључна пројекта, то је изградња ауто-пута, гасификација и дрински насип, што довољно говори о склоности градских структура да имају добру комуникацију са надлежним нивоима власти како би што брже рјешавали проблеме грађана и развијали ову локалну средину - рекао је Кошарац након разговора са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем.

Он је изразио жаљење што та сарадња није била развијена и са Савјетом министара у претходном мандату.

- Дошао сам да пренесем поруку предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије и осталих колега који долазе из Републике Српске да су врата наших кабинета потпуно отворена за Бијељину, као и за остале градове у Републици Српској, да заједно са градским властима желимо да рјешавамо питања важна за грађане и за развој ових локалних средина - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, постоји много посла и много одговорности према грађанима који од власти очекују ефективан рад на рјешавање свих проблема са којима се суочавају.

- Разговарали смо о развојним пројектима, а с обзиром на то да је Бијељина аграрна средина доминантна тема била је пољопривреда и начини да се помогне примарним произвођачима и сектору прераде пољопривредних производа - навео је Кошарац.

Министар је као приоритете свог рада истакао настојање да у спољнотрговинском промету меса компаније из Републике Српске морају бити равноправне са компанијама из Федерације БиХ.

- Жао ми је, наслиједио сам неравноправан третман тих компанија и циљ је да дамо јасну визију развоја политика да компаније из Републике Српске морају да буду укључене, а тиме ће и примарни пољопривредни произвођач лакше продавати стоку компанијама које имају ту врсту капацитета - рекао је Кошарац и додао да је због тога недавно посјетио Месну индустрију "ЗП комерц" у Бијељини.

Он је навео да је, осим извоза јунетине и телетине у Турску, БиХ попунила упитник за извоз јунећег меса у Кину и да се ради на попуњавању упитника за извоз у земље ЕУ, оцјењујући да је то шанса да примарни пољопривредни произвођачи и у Семберији имају пласман на нова тржишта.

Кошарац је рекао и да Бијељини треба слободна зона и да га радује што градоначелник и његови сарадници имају визију за њену изградњу, што обезбјеђује више радних мјеста и прихода за град.

Према његовим ријечима, туризам је погођен ковидом-19 и о томе је било ријечи на састанку у Бијељини, као и начинима да се уз ангажованост свих надлежних помогне у овој области, посебно Бањи Дворови, при чему је најављена могућност сарадње са Мађарском по питању преношења искуства у развоју бањског туризма.

- За нас је Бијељина веома значајно мјесто и радује ме што ћемо унаприједити сарадњу на нивоу града и Владе Републике Српске, а сада је то сарадња на нивоу града, Владе Српске и Савјета министара. Заједничким напорима дефинисаћемо политике које ће бити у функцији рјешавања нагомиланих проблема грађана, да дамо нови замајац развоју града - рекао је Кошарац.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је након разговора са Кошарцем рекао новинарима да је доминантна тема била пољопривреда, у оквиру тога и извоз свињетине и јунетине, уз истакнуту потребу да се отворе нова тржишта и заштити домаћа производња, као и могућностима привлачења грантова ЕУ за помоћ пројектима у пољопривреди.

Он је рекао да је због вируса корона у проблему и туризам и да је било ријечи о начинима на који се може помоћи ублажавању кризе у овој области, наводећи примјере семберских туристичких бисера - Етно-села "Станишићи" и Бање Дворови, која је у власништву града.

- Оно што је атрактивно и о чему у Бијељини размишљамо су слободне зоне, које могу бити подстрек привреди и отварању радних мјеста - истакао је Мићић и нагласио да овај град има подршку Владе Републике Српске и Савјета министара за нове важне пројекте на добробит грађана Семберије.

У наставку боравка у Бијељини министар Кошарац посјетио је Пољопривредно добро "Семберија".