latinica  ћирилица
07/07/2020 |  14:29 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Професор историје лајковао објаву о клању Срба, тражи се изјашњење Етичког одбора (ФОТО)

Бивши представници београдских студената Јован Личина и Милан Поповић позвали су Универзитет у Београду да обрати пажњу на иступе професора историје Николе Самарџића у којима он пружа подршку дискриминацији и оправдава геноцид над Србима.
Никола Самарџић (фото: politikon.rs) -
Никола Самарџић (фото: politikon.rs)

- Позивамо Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду да позове професора Самарџића да се изјасни о подршци наводима који су дискриминаторни на националној основи и оправдавају геноцид над једним народом - навели су Личина и Поповић, поводом јавних иступа Самарџића, који је недавно на друштвеној мрежи Твитер подржао објаву једног корисника који је оправдавао постојање јасеновачког логора у коме је извршен геноцид над Србима.

Стручни сарадник Музеја жртава геноцида Стефан Радојковић сматра да би Етички одбор Универзитета у Бограду требало о овоме да се изјасни уколико Самарџић претходно не разјасни своје поступке.

- Како бисмо избјегли сваку недоумицу, а нарочито погрешне закључке који се у оваквим и сличним ситуацијама олако доносе, позивам, прво, професора Самарџића да јавно иступи и разјасни своју позицију према поменутој објави. Надам се позитивном одговору и разложном, аргументованом и, прије свега, искреном објашњењу разлога који су стајали иза чина једног редовног професора Универзитета у Београду - рекао је Радојковић за Новости.

У случају да Самарџић, из било ког разлога, није у могућности да се изјасни, Радојковић је најавио да ће одговор потражити од надлежних институција то јесте од Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду.

Професор историје Милош Ковић сматра да морају да сее развију механизми у било којој форми који ће спријечити порицање или правдање геноцида над српским народом.

- Мора се раздвојити право на слободу мисли и изражавања од порицања геноцида. У најдемократскијим друштвима порицање Холокауста је кажњиво. Како смо дошли до тога да један професор историје београдског Универзитета лајкује усташке твитове? Можете ли да замислите професора историје у Тел Авиву како лајкује твитове у којима се оправдава Аушвиц, а то је оно што се овде догодило - истакао је Ковић.

Он је констатовао да изјаве ове врсте представљају срамоту за Одјељење за историју, за Филозофски факултет и Универзитет у Београду.

- Ако пођемо од тога да је лајковање твита могло да се догоди случајно, онда морамо прво да очекујемо објашњење или деманти. Уколико је овај случај нејасан, исти професор је написао твит у коме позива на обнову Голог отока, који је као и Јасеновац био концентрациони логор за уништавање прије сега српског народа - нагласио је Ковић.

На Универзитету у Београду нису жељели да коментаришу ове захтјеве, а професор Самарџић рекао је за Новости да нема коментар.

Професор Самарџић је недавно на друштвеној мрежи Твитер "лајковао" објаву са налога "iggyb666", који је написао:

- Ћириличној багри објасниш зашто им се мало-мало дешавају бомбардовања, уништење. Или су мозак и ћирилица у раскораку или они не контају латиницу. Србија је у гибу митоманије свињокрадице и коњокрадице Карађорђевића. Они су трудној жени одсекли с..., измислили Косовски бој, створили СПЦ, измислили Светога Саву и остале глупости, направили ршум у Црној Гори и Косову. Јасеновац је одговор на њихову владавину, нема већих злотвора.