latinica  ћирилица
07/07/2020 |  14:58 ⇒ 14:58 | Аутор: Независне

Хрватска разматра да поново уведе самоизолацију за грађане Србије и БиХ

Хрватска поново разматра увођење мјере самоизолације за грађане који долазе из БиХ и Србије, изјавио је Крунослав Цапак, директор Хрватског завода за јавно здравство гостујући у емисији Хрватског радија 'Изабери здравље' .

- Епидемија букти у другим земљама, има око 300 случајева дневно у Србији, у БиХ је скочио број на више од 400 и разматра се могућност самоизолације за грађане који долазе из тих земаља. Одлуку нисмо још донијели, али она је на столу - нагласио је он.

Додао је да упозоравају грађане да не иду у шопинге тамо јер је јефтиније. То, ипак, није слободна граница него се треба пријавити на Enter Croatia и гранична полиција разматра разлог уласка у Хрватску.

Ако је он оправдан, онда се ти грађани пуштају, а ако нема разлога, онда не. Више од 50 одсто људи који дођу на границу се враћа назад.

- Самоизолација је само корак изнад тога - објаснио је Цапак.

Када је ријеч о туристима, ситуација је, како каже за сада повољна.

- Имали смо свега неколико особа које су већ дошле заражене у Хрвтаску а нису се ту заразиле, што је јако важно ради маркетинга. Имамо прилично повољну ситуацију. Што се тиче припремљености здравственог система за обољеле туристе, он је прилагођен зимском времену у тим подручјима, па смо донијели посебне препоруке којима се повећава број туристичких амбуланти и да се локалне туристичке заједнице и жупанијски цивилни штабови припреме за евентуалну потребу изолације у неким објектима за које се они локално договоре - тврди он.

Цапак је додао да нема велике опасности за пренос вируса приликом купања у мору, али на копну је потребна физичка дистанца од два метра.