latinica  ћирилица
07/07/2020 |  15:28 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Кошарац у Бијељини: Најављена институционална помоћ у отварању нових тржишта

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац најавио је након посјете Пољопривредном добру "Семберија" у Бијељини да ће интензивним разговорима настојати да овом лидеру у производњи житарица и уљарица омогући извоз на тржиште источних земаља.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Процјене говоре да они имају капацитете за то, са годишњом производњом 5.000 тона пшенице, а са оним што се откупи ПД `Семберија` има на располагању 11.000 тона пшенице - рекао је Кошарац новинарима и додао да ће се компанија базирати на продају брашна, јер је исплативије продавати готов производ, него сировину.

Он је навео да ово пољопривредно добро има и годишњу производњу млијека преко 1,5 милиона литара и пројекцију за наредну годину од три милиона литара, што говори да је ријеч о респектабилној компанији којој треба подршка институција.

Кошарац је најавио подршку Министарства спољне трговине и економских односа свим примарним пољопривредним произвођачима, наводећи да је њихова обавеза и надлежност да обезбјеђују нова тржишта.

- Радује ме концепт развоја ове компаније која има стотињак радника и капацитете да може запослити значајно више људи - рекао је Кошарац и најавио подршку за даљи развој ПД "Семберија".

Директор ПД "Семберија" Бранимир Андрић изјавио је након разговора са Кошарцем да очекују институционалну помоћ за пласман сировине и својих полупроизвода, првенствено брашна, на тржишта источних земаља, те навео да имају капацитет за излазак на тржишта Турске, Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије.

- Имамо сировину и потенцијал за прераду и извоз брашна - рекао је Андрић, наводећи да су пшеницу одличног квалитета произвели на 800 хектара.

Према његовим ријечима, ПД "Семберија" на фарми тренутно има 160 крава у мужи и план да то сљедеће године буде 360 крава у мужи, односно 430 крава на фарми, а годишња производња 1,5 милиона литара млијека требала би бити подигнута на три милиона литара.

Посјету министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца новинари су искористили за питање о проблему пласмана јунећег меса који је изражен међу фармерима у Семберији.

Кошарац је рекао да је потрошња смањена због ковида-19, као и спољнотрговински промет, те да ни сам није задовољан стањем затеченим са извозом меса из БиХ у Турску.

- Чињеница је да су у овом процесу биле изоловане клаоничарске компаније из Републике Српске и мој концепт је да у овај посао морају једнако бити укључене компаније из Српске и Федерације БиХ и да се мора откупљивати домаћа производња - навео је Кошарац и оцијенио да су у том процесу уочавани и неки недостаци.

Он је као циљ најавио да се квота за извоз меса у Турску подигне са 3.000 тона на 5.000 тона у овој години, наглашавајући да је зато потребан равноправан третман свих клаоничарских капацитета у Републици Српској и ФБиХ, уз перманентну обавезу откупа домаће производње.

Према његовим ријечима, интензивно се разговара са Европском комисијом у БиХ да се отвори питање извоза црвеног меса и у земље ЕУ.

- ФБиХ је нешто каснила са попуњавањем упитника, Република Српска је то урадила и сад је то у фази усаглашавања са Европском комисијом, а вјерујем да бисмо кроз тај начин могли отворити ново тржиште и дати шансу домаћим примарним пољопривредницима, касније и клаоничарима, да развијају своје компаније - рекао је он.

Наводећи да је отворена трговина телећег и јунећег меса са Уједињеним Арапским Емиратима, која је нешто успорена усљед епидемије ковид-19, Кошарац је рекао да су интензивирани и контакти са Кином, те да је упитник попуњен у име БиХ и да су своје одговоре доставили и Република Српска и ФБиХ.

- Заговарао сам и недавно имао састанак са амбасадором Руске Федерације у БиХ да наставимо започете активности када је у питању извозу меса у Русију - додао је Кошарац и рекао да контакте отежава епидемија вируса корона.

Он је оцијенио да се само отварањем нових тржишта може обезбиједити развој домаће пољопривредне производње.

- Морамо поштовати међународне уговоре и радити на отварању нових тржишта, што је наша институционална обавеза и на томе предано радимо, у сарадњи са ресорним министарствима у Републици Српској и ФБиХ, с циљем да очувамо примарну пољопривредну производњу и развијамо прерађивачке капацитете - закључио је Кошарац.

Он је истакао да је у БиХ потребно додатно уредити ову област и да се ради на реализацији важног пројекта чиповања и пописа стоке, због стандарда ЕУ и других тржишта.