latinica  ћирилица
07/07/2020 |  16:07 | Аутор: СРНА

РАК: Покренута апликација која испитује квалитет интернета

Регулаторна агенција за комуникације БиХ покренула је "NetTest" апликацију којом крајњи корисници могу испитати квалитет услуге широкопојасног приступа Интернету, а осим основних индикатора брзине, пинг преузимање и учитавање, апликација мјери 84 јединствена теста на основу чега процјењује квалитет и задовољство услугом приступа Интернету.
РАК БиХ - Фото: РТРС
РАК БиХФото: РТРС

Апликација се може покренути путем линка www.nettest.rak.ba, а могуће је инсталирати на мобилном телефону или таблету, путем апликације "Play store" или App store саопштено је из РАК-а.

У саопштењу се додаје да ће приликом покретања апликације корисници морати да потврде да су сагласни са могућим додатним трошком које ће изазвати извршавање апликације /уколико корисници немају "Flat" пакет, те мјесечни рачун зависи од количине пренесених података/.

Покретање ове апликације захтијева преузимање одређене количине података са Интернета, при чему максимална количина података за мјерење износи 30 МБ, а свако понављање мјерења троши сличну количину података.

Резултати мјерења квалитета услуге широкопојасног приступа Интернету крајњим корисницима ће послужити као један од доказа у поступку приговора на квалитет услуге.

Приговор се прво подноси оператору писаним путем, у року од 30 дана од дана пружања спорне услуге, односно у року од 15 дана од дана сазнања за радњу или пропуст оператора, уз приложене резултате мјерења.

Уколико буду незадовољни исходом поступка пред оператором, корисници се могу обратити Агенцији, наведено је у саопштењу.

"NetTest" је сложен систем мјерења који нуди поуздано и вјеродостојно тестирање и резултате. Резултати се пружају кориснику у прилагођеним и детаљним графичким и статистичким приказима.