latinica  ћирилица
07/07/2020 |  16:25 | Аутор: СРНА

Додик: Нема закона о ВСТС-у док се не ријеши његов статус

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да неће доћи до усвајања закона о Високом судском и тужилачком савјету док се не ријеши цјеловито питање и статус Савјета.
Милорад Додик - Фото: nezavisne novine
Милорад ДодикФото: nezavisne novine

- Добро је да се неке ствари откоче, али у јавности, одређеним спекулативним каналима пробијају се приче о томе како ће доћи до усвајања некаквог закона о ВСТС-у. Неће доћи до усвајања закона док се не ријеши цјеловито питање и статус ВСТС-а - тврди Додик.

Према његовим ријечима, тај закон мора бити прецизиран у складу са Уставом и мора се дефинисати комплетан правосудни систем.

- Ми инсистирамо десет година на томе и никакве козметичке промјене закона о ВСТС-у неће се десити", поручио је лидер СНСД-а.

Он је оцијенио да је неприхватљиво да те промјене предлажу међународни субјекти и да то објашњавају чињеницом да изабране радне групе нису успјеле да припреме те приједлоге.

То је, констатовао је он, мијешање у унутрашње ствари БиХ.

- Не желимо да се, без комплетног договора два ентитета и три конститутивна народа, уђе у процес измјена закона о јавним набавкама све док се тај договор не обезбиједи. То је предвиђено Уставом и тако мора да буде - рекао је новинарима Додик.

Према његовим ријечима, БиХ има накарадан систем и у јавним набавкама и у правосуђу, али он не може да се мијења "само да би задовољили неке странце који би написали извјештај да су нешто постигли и урадили, а нису ништа ријешили".

- Или ће реформе бити цјеловите или нећемо гласати - поручио је Додик.