latinica  ћирилица
07/07/2020 |  16:31 | Аутор: СРНА

Човић: Усвојити буџет БиХ до 21. јула

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је на данашњем састанку са предсједницима СНСД-а Милорадом Додиком и СДА Бакиром Изетбеговићем договорено да буџет институција БиХ иде у скраћену процедуру и буде усвојен најкасније до 21. јула на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

 Човић је нагласио да је договорено и да усвајање измјена Изборног закона за град Мостар буде завршено сутра, наводећи да је Додик изнио одређене ставове који се не тичу Изборног закона већ Статута града Мостара и да ће о томе разговарати Градско вијеће, као и о питању конститутивности Срба.

- Треће питање је било кадровирање и ништа се нисмо договорили, али у основи задржавамо стање које до сада имамо код свих оних функција које смо ми обиљежили као посебне, а по бројевима оне су 36 /функција/ плус шест. Настојаћемо даље да се билатерално договарамо о питањима која долазе на дневни ред када је ријеч о кадровању - изјавио је Човић новинарима у Источном Сарајеву.

Човић је рекао да ће ХДЗ БиХ гласати против именовања Селме Цикотића за министра безбједности у Савјету министара јер су то тражила хрватска борачка удружења, што ће бити испоштовано.

- Ми смо јасно рекли да све док се Централна изборна комисија буде налазила у овом сазиву, који је састављен супротно закону и мимо критеријума и процедура, односићемо се на такав начин - поручио је Човић.

Човић је рекао да је неприхватљиво да ХДЗ БиХ дијели Управу за индиректно опорезивање са било ким, наводећи да је "она хрватска и биће тако док се другачије не договори".

Према његовим ријечима, директори Агенције за истраге и заштиту и Регулаторне агенције за комуникације дефинисани су као српска мјеста и што се њега тиче та се именовања могу завршити у четвртак /9. јула/ на сједници Савјета министара.

Човић је нагласио да се о именовањима у Обавјештајно-безбједносној агенцији /ОБА/ мора разговорити са Бошњацима, односно СДА и ХДЗ, а све везано за ЦИК, Централну банку и многа друга именовања "направљена у протеклих неколико мјесеци мимо воље хрватског народа".