latinica  ћирилица
07/07/2020 |  17:49 | Аутор: СРНА

Додик: Волио бих да се држимо принципа и договора

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је на састанку са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићом договорио да буџет БиХ буде усвојен до 21. јула, измјене Изборног закона које се тичу Мостара, уз уважавање интереса српског народа, те да предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија именовања која су прошла процедуру предложи на наредној сједници у четвртак, 9. јула.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је новинарима у Источном Сарајеву рекао да је договорено да буџет БиХ буде разматран у парламенту по скраћеном поступку, да би био коначно усвојен 21. јула на сједници Дома народа парламента БиХ.

Он је констатовао да у измјенама Изборног закона које се тичу Мостара нема много тога спорно што се тиче процедуре избора, иако представници српског народа нису учествовали у разговорима око овог рјешења.

- Ми тражимо да се о одредбама Статута града Мостара на посебан начин разговара, што су партнери прихватили, да би се обезбиједила равноправност конститутивног народа - Срба, поготово на мјесту повјереника, односно савјетника, као и да се редефинише улога комисија за градска подручја и обезбиједи равноправан приступ свим тим комисијама и доношење одлука - рекао је Додик.

Он је истакао и да би требало до избора ријешити питање конститутивности Срба у Херцеговачко-неретванском кантону, оцијенивши да има довољно времена да се то уради.

- Нисмо имали проблема ни на ту тему и партнери су прихватили да то раде - рекао је Додик.

Он је подсјетио да су основни партнери у разговорима који се тичу Мостара били ХДЗ БиХ и СДА.

- Били смо укључени у процес формирања приједлога прије годину дана, а у финалном разговору нисмо. Овај приједлог измјена и допуна закона који се односи на Мостар у значајном обиму уважава приједлоге наших људи из Мостара. Остаје то питање Статута - рекао је Додик.

Када је ријеч о именовањима, Додик је рекао да ту није било потпуне сагласности, али да ће предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија на наредну сједницу ставити сва именовања која су прошла процедуру.

- У четвртак ће предсједавајући Савјета министара упутити приједлог који је дошао с бошњачке стране за именовање министра безбједности /Селмо Цикотић/. На истој сједници, како би ојачали наше повјерење, на дневном реду биће сви приспјели захтјеви за именовања - најавио је Додик.

Он је подсјетио да су конкурсне процедуре завршене за директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ и Регулаторне агенције за комуникације /РАК/, те да би на тим позицијама требало коначно да буду именовани Дарко Ћулум и Драшко Милиновић.

Он је рекао да је на састанку разговарано о именовању кадра на 36 плус шест функција и позиција, што треба да прође Савјет министара, а да расподјела остаје каква је била и раније.

- Уколико партнери договоре неку ротацију, што је могуће, нико никоме неће оспоравати њихов кадар. Треба се придржавати принципа да оно што припада једном од конститутивних народа то не оспорава други. У то смо раније ушли веома жестоко, поготово на позицији министра за људска права и избјеглице, гдје смо именовање чекали неколико мјесеци. Било би погубно и никада се ништа не би договорили уколико би свако оспоравао свакога - истакао је Додик.

Он је рекао да српска страна није олако пристала на Бисеру Турковић као министра иностраних послова, али да је било право Бошњака да је именују.

- Тај принцип треба поштовати и уколико се он наруши у БиХ ће настати дугорочни проблеми из којих нећемо успјети да се извучемо - упозорио је лидер СНСД-а.

Додик је додао да СНСД занима и позиција замјеника директора у Обавјештајно-безбједносној агенцији /ОБА/ БиХ, али није открио име кога ће кандидовати за ту позицију.

- Нас интересује и ОБА, треба да отпочнемо процедуру избора замјеника директора ове агенције и директора затвора. То треба припремити за наредну сједницу, с тим што ће у исто вријеме бити предложен кандидат за министра безбједности - рекао је Додик.

Он је навео да се на тај начин може завршити са именовањима у Савјету министара, као и да касније у парламенту буде завршено комплетирање и самог Савјета министара.

- Волио бих да се ови договори испоштују - рекао је Додик и констатовао да између ХДЗ-а БиХ и СДА има "озбиљних проблема", али да их он не може рјешавати.