latinica  ћирилица
07/07/2020 |  18:22 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Вишковић: Помоћ реалном сектору дала значајне резултате (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас на Јахорини да су Владине мјере помоћи реалном сектору у протекла три мјесеца дале значајне резултате и да ће Влада и даље бити партнер пословној заједници.
Јахорина: Округли сто на тему „Како одржати пословање у отежаним условима изазваним корона вирусом?“ (Фото: Влада Српске) - Фото: Тwitter
Јахорина: Округли сто на тему „Како одржати пословање у отежаним условима изазваним корона вирусом?“ (Фото: Влада Српске)Фото: Тwitter

Вишковић је истакао да се Влада Српске може похвалити да је једна од влада у региону која има најмањи број људи који су остали без посла у току епидемије вируса корона и нашли се на Заводу за запошљавање Републике Српске, јер су у претходна три мјесеца плаћали најниже плате и доприносе и тако помогли реалном сектору.

- То намјеравамо радити у одређеним сегментима или одређеним привредним гранама и у наредном периоду - рекао је Вишковић новинарима прије почетка округлог стола о теми "Како одржати пословање у отежаним условима изазваним корона вирусом?".

Он је истакао да ће данас на Јахорини чути људе из реалног сектора како и на који начин послују у отежаним условима изазваним вирусом корона.

Вишковић је навео да ће све те проблеме евидентирати, анализирати и у складу са могућностима учинити све да помогну реалном сектору да задрже раднике.

Он је нагласио да су радници та покретачка снага која Српској треба данас, сутра и када вирус буде иза нас, јер су они носиоци развоја Републике. Вишковић је рекао да ће сагледати свако појединачно предузеће, сваког привредника и да виде коме у датом моменту шта треба помоћи.

- Влада ће и даље бити партнер пословној заједници и биће 24 часа отворена врата за наше људе који ће моћи од ресорних министарстава и институција Републике Српске да затраже одређену помоћ. Значајну помоћ у превазилажењу проблема у реалном сектору у наредном периоду очекујем од Савјета министара, тамо је наш кадар, предсједавајући Савјета министара на челу са српским чланом предсједништва БиХ Милорадом Додиком - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, значајан број проблема који могу да се појаве у реалном сектору и који треба да се рјешава, рјешаваће и Влада Српске али са институцијама на нивоу БиХ, односно са Савјетом министара.

Он је додао да са Унијом удружења послодаваца Републике Српске његују и имају коректну сарадњу, као и са Привредном комором и синдикатима.

Округли сто о теми "Како одржати пословање у отежаним условима изазваним корона вирусом?" отворио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Осим Вишковића, гости округлог стола су министар финансија Зора Видовић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Срђан Рајчевић, као и представници локалних заједница и привредници из овог дијела Републике Српске.

Овај скуп реализован је уз подршку пројекта "Јачање капацитета владиних институција за укључивање организација цивилног друштва у процесу доношења одлука у БиХ", који подржава ЕУ.