latinica  ћирилица
07/07/2020 |  18:59 ⇒ 08/07/2020 | 00:56 | Аутор: РТРС

Могуће одгађање избора до половине децембра (ФОТО/ВИДЕО)

Делегације СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, предвођене лидерима Милорадом Додиком, Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем, договориле су у Источном Сарајеву усвајање буџета институција БиХ по скраћеној процедури.

Договорене су и измјене Изборног закона које се тичу Мостара уз обезбјеђење равноправности српског народа.

Коначан договор о именовањима руководилаца институција и агенција на нивоу БиХ није постигнут, због проблема у односима између ХДЗ БиХ и СДА.

Буџет институција БиХ и саставни дио - намјенска средства за локалне изборе, парламентарни пут требало би да оконча, умјесто по очекиваној хитној процедури ове седмице, по скраћеној уз амандманско дјеловање до 21. јула, усагласиле су три партијске делегације.

Ранији договор хрватске и бошњачке компоненте о Изборном закону града Мостара прецизирао је да се избори у том граду одрже истовремено када и у остатку БиХ, а све припремне радње до 15. новембра окончати, тешко је изводљиво.

Стога остаје могућност да се избори у цијелој БиХ одрже у првој половини децембра, уз адекватно законско упориште.

Како год, прије избора у Мостару треба да буде ријешено питање конститутивности Срба у Херцеговачко-неретванском кантону и њихова равноправност са друга два народа у Статуту града Мостара и то је договор три партијска лидера.

- Ми тражимо да се о Статуту и одредбама Статута на посебан начин разговара што су партнери и прихватили у смислу да се обзебиједи равноправност конститутивног народа, Срба поготово, на мјесту повјереника односно савјетника, и да се комисије за градска подручја редефинишу и обезбиједи равноправан приступ свих тим комисијама - каже предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Радмановић, Додик и Шпирић (фото: D.Ć / klix.ba)

Но јаз је испољен између ХДЗ-а и СДА, када су на дневни ред стигла именовања руководилаца у агенцијама и институцијама БиХ.

Жеља СДА је директорско мјесто у Управи за индиректно опорезивање. Спремни да хрватској компоненти заузврат уступе и Дирекције за европске интеграције.

- Ићи ће се, кад су именовања у питању онако како је и до сада било по националним компонентама, дакле оно што су држали Бошњаци, Срби и Хрвати ће се тако наставити, с тим да ћемо ми са хрватском страном покушати договорити да УИО ипак добије бошњачка страна - наглашава Бакир Изетбеговић, први човјек СДА.

СДА не одустаје ни од кандидатуре Селме Цикотића за министра безбједности у Савјету министара.

Ни једно ни друго не долази у обзир, категоричан Драган Човић. Цикотић неприхватљив због ратне хипотеке а Управа је у ранијој диоби додијељена хрватској квоти.

- Апсолутно је неприхватљиво нама да ту Дирекцију за индиректно опорезивање дијеломо са било ким. Што се тиче именовања министра безбједности, став ХДЗ-а ће бити да гласа против јер наше бранитељске удруге су од нас то тражиле и то ћемо испоштовати - наводи Човић.

СНСД ће испоштовати диобу управљачких функција раније прихваћену од три партије.

У персонална рјешења других неће се мијешати. Додик већ за четвртак најављује почетак процедуре именовања.

- Мислим да ће предсједавјаући Савјета министара ставити сва именовања која су прошла у процедуру. Нас интересује ОСА, СИПА, зетим отпочети процедуру избора замјеника директора ОСЕ и директора затвора и припремити то за сљедећу сједницу с тим да ће у исто вријеме Представничком дому предложити кандидата за министра безбједности - додаје Додик.

Без било какве сагласности са СДА остало је питање избора и реизбора чланова Централне изборне комисије. За СНСД и ХДЗ – незаконитог.

На све гласније спекулације и призивање измјена Закона о Високом судском и тужилачком вијећу, предсједник СНСД-а био је резолутан. Нема козметичких промјена без укупне реформе правосудног система за шта се та партија већ деценију залаже. Као и система јавних набавки.