latinica  ћирилица
07/07/2020 |  19:23 ⇒ 08/07/2020 | 00:57 | Аутор: РТРС

Дипломатски рат Сарајева и Београда због пресуде за ратни злочин у Храсници (ВИДЕО)

Пресуда од 10 година затвора за некадашњег управника логора у Храсници Хусеина Мујановића, којег је Виши суд у Београду огласио кривим за ратне злочине почињене над Србима, проузроковала је прави дипломатски рат Београда и Сарајева.
Хусеин Мујановић - Фото: dnevni avaz
Хусеин МујановићФото: dnevni avaz

Док представници Бошњака у заједничким институцијама БиХ шаљу протестну дипломатску ноту, званични Београд одговара да се Србија неће извињавати због пресуде онима који су у Сарајеву убијали Србе.

Представници Републике Српске у овим догађајима виде још један доказ да правосуђе БиХ штити починиоце ратних злочина над Србима.

Задовољан пресудом Суда у Београду Хусеину Мујановићу, предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић се нада да ће овај догађај, најзад, охрабрити и остале правосудне институције у проналаску и кажњавању починилаца ратних злочина над Србима.

- Народна пословица каже да је правда и спора и достижна. То се показало и на примјеру Мујановића и ја се искрено надам да ће сви други у ланцу заједно са њим одговарати пред Судом и Тужилаштвом БиХ, ако не пред неким другим судом, везано за огромне жртве које су почињене над српким народом у злогласном логору - каже Рогић.

То што се Мујановић нашао иза решетака, кључно су допринијела свједочанстава Жена жртава рата, каже предсједница овог Удружења Божица Живковић Рајилић.

- Приликом хапшења Хусе Мујановића, свједок је била наша потпредсједница Слободанка Младић која је ишла у Србију, уз подршку Удружења - истакла је Раилићева.

Да је и ова пресуда доказ да правосуђе на нивоу БиХ није хтјело да процесуира злочине над Србима у логору у Храсници, сматра директор Републичког центра за истраживање рата Милорад Којић.

- Тражимо и да сви докази буду узети у обзир и да Тужилаштво БиХ процесуира и остале одговорне за тај страшан злочин, а ако немају капацитете нека уступе предмет Тужилаштву за ратне злочине Србије - нагласио је Којић.

На Србију се, и овим поводом, окомио хрватски члан предсједништва БиХ и некадашњи борац такозване Армије БиХ Жељко Комшић.

Србија је пресудом, каже, показала не успијева пронаћи ни трун моралне одговорности.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик му одговара да је крајње вријеме да да престане држати лекције Србији и проблематизовати међудржавне односе.

- Србија је држава у пуном смислу те ријечи, која има своју демократски изабрану власт и регуларан правосудни систем и није никакав режим, како то често у јавности покушава накарадно да пласира Комшић. У Србији постоји начело владавине права које се стриктно примјењује и поштује - каже Додик.

Реаговао је и бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић. На састанак је позвао амбасадора Србије у БиХ.

Министарка спољних послова Бисера Турковић је Србији упутила протестну ноту, и на консултације позвала амбасадорку из Београда.

Реципрочном мјером и ријечима да се Србија никоме неће извињавати што је осудила убице Срба узвратио је шеф дипломатије Србије Ивица Дачић: "Постављам питање да ли су злочини почињени над Србима мање важни и да ли треба да остану некажњени?Борба против некажњивости злочина једно је од темељних начела савременог правног поретка. Зашто БиХ, ако каже да је то питање у њиховој надлежности, није до сада процесуирала Мујановића?"

Одговарајући на ноту БиХ, Министарство правде Србије је истакло да су, сходно Уставу, тужилаштва и судови самостални.

Протестни акт Босне и Херцеговине због пресуде Мујановићу називају покушајем политизације борбе против ратних злочина.