latinica  ћирилица
07/07/2020 |  19:28 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Гарантни фонд позвао банке да привредницима понуде услове кредитирања (ВИДЕО)

Гарантни фонд позвао је банке да дају услове кредитирања, у оквиру Гарантног програма за микро, мала и средња предузећа, који је Влада усвојила.
Гарантни фонд - новац - Фото: РТРС
Гарантни фонд - новацФото: РТРС

Планирано је да пословној заједници буде обезбијеђено 238 милиона марака кредита, за које ће Српска са ЕБРД-ом дати 50 милиона марака гаранцију. Гарантоваће до 70 одсто издатих кредита.

Цинкаона Добојинекс ускоро треба да почне да ради. Власник новооснованог предузећа планира да дигне кредит у оквиру гарантног програма Владе. Сматра да ће им то много значити у пословању.

Услови кредитирања ускоро би требало да буду утврђени, а гарантни програм у наредних 15 дана буде доступан пословној заједници. Очекује се да износ кредита за микро предузећа неће прелазити 30.000 марака, за мала 100.000, а за средња 250.000, и да ће банке понудити грејс период од три до 12 мјесеци и рок отплате најдуже четири године.

- Та средства ће се моћи да корисе за ликвидност привреде, набавку сировина и опреме као и за све оно што процијене ти који дижу кредите којима су средства неопходна - рекао је Радован Вишковић премијер Српске.

Циљ је да се што безболније преживи економски опоравак и сачувају радна мјеста.

Гаранција Републике Српске је бесплатна, али ако предузеће не испуни неки од услова за вријеме коришћења кредита премију ће морати да плати ретроактивно.