latinica  ћирилица
07/07/2020 |  19:34 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Посљедице због неуспостављања Заједничке контакт тачке за сарадњу са Европолом

БиХ већ трпи посљедице због неуспостављања Заједничке контакт тачке за сарадњу са Европолом.

Упитна је размјена података који су од значаја за безбједност, а на ово су упозорили и из Делегације Европске Уније у БиХ.

Поштовање потписаног траже и у Министарству унутрашњих послова Републике Српске и истичу да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ није адреса у којој би требало да је смјештен оперативни тим за размјену података.

Ратификован споразум није обавезао појединце да потврђено спроведу у дјело.

Заједничка контакт тачка још није успостављена, а највећи проблем је сједиште. Споразум предвиђа да то буде на адреси гдје је смјештено Министарство безбједности БиХ.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске траже да се споразум имплементира и поручују да Дирекција за координацију полицијских тијела не може бити сједиште контакт тачке са Европолом.

- Никакву незакониту и нелегалну експлоатацију података нећемо дозволити и овдје постоји чак и лична одговорност одређених појединаца који то раде на такав начин. Дирекција за координацију полицијских тијела нема могућност да врши било какве истраге, а суштина сарадње полицијских агенција у читавом свијету, Европи, је управо спровођење истрага у борби против организованог криминалитета и тероризма - истакао је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

БиХ је једина која нема ни официра за везу са сједиштем у Хагу.

Поступак је поново покренуо замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић, који је издао инструкције за измјештање контакт тачке из Дирекције за координацију полицијских тијела у Министарство безбједности.

На овај потез реаговали су у Дирекцији, али и Министарству унутрашњих послова Федерације БиХ.

Министар Аљоша Чампара повукао је потпис са споразума о сарадњи.

На посљедице блокаде упозорили су и из Делегације Европске Уније у БиХ: "Одуговлачење овог процеса већ има озбиљне посљедице за безбједност БиХ и њених грађана. Ово озбиљно утиче и на борбу против организованог криминала и корупције, што је један од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије."

Данас на наша питања нису одговарали ни из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, али ни Министарства унутрашњих послова Федерације БиХ.

Остали смо ускраћени и за одговор на питање због чега се инсистира да адреса заједничке контакт тачке буде Дирекција за координацију полицијских тијела.

- Неко у БиХ себи узима за право да руши чак и међународне и ратификоване споразуме. Да се ставља изнад закона, изнад Парламентарне скупштине, изнад Предсједништва БиХ, што није примјерено. Ту постоји одговорност појединаца и ми ћемо на крају, ако наставе тако да се понашају, и покренути пуање те одговорности - додао је Лукач.

И представници Европола подсјетили су Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ да она, по закону, није полицијско истражно тијело задужено за области из надлежности Европола.

Навели су да би удовољавање њиховим захтјевима представљало корак уназад у међународној полицијској сарадњи и задовољавању стандарда Европске уније.