latinica  ћирилица
07/07/2020 |  21:16 ⇒ 21:23 | Аутор: СРНА

Дрвар: Одблокиран магистрални пут, протести се настављају

Магистрални пут Дрвар - Босанско Грахова, који је данас неколико стотина Дрварчана блокирало у знак протеста због отпада из Италије који је довезен на подручје општине Дрвар, вечерас је одблокиран, јавља дописник Срне.
Дрвар - протест - Фото: СРНА
Дрвар - протестФото: СРНА

Окупљени грађани су поручили да ће протести бити настављени све док отпад не буде уклоњена са подручја ове општине.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је вечерас Срни да становници тог града мирним протестима изражавају незадовољство због отпада из Италије који је смјештен у Дрвар и захтијевају бржи рад надлежних институција по том питању.

- Захјев свих нас је да се убрза рад надлежних институција као и да се отпад одмах измјести из Дрвара - рекла је Рунићева и додала да Дрварчани мирним и демократским путем изражавају незадовољство.

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета рекао је Срни да мирним протестима траже да се отпад из Италије измјести из Дрвара.

- Нисмо овдје у својству политике, овдје смо уз наше суграђане да дамо подршку мирним окупљањима и пошаљемо поруку да не дозвољавамо да нам неко трује дјецу - поручио је Броћета.

Међу неколико стотина Дрварчана, протестима су присуствовали и начелник општине Дрвар Душица Рунић, делегати из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Драгана Дамјановић и Горан Броћета, као и српски министри у Ливањском кантону, те бројни становници из сусједних општина.

Око 300 тона текстилног отпада из Италије истоварено је у кругу некадашње фирме "Грмеч".

Федерално Министарство екологије и туризма поништило је дозволу за увоз неопасног отпада фирми "Кром рециклажа" из Дрвара и наредило његово враћање у Италију.

Министарство је контактирало надлежно министарство у Италији с циљем враћања отпада у земљу поријекла.