latinica  ћирилица
08/07/2020 |  07:48 ⇒ 09:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Насиље у Београду и сукоби с полицијом завршили и у свјетским медијима

Свјетске агенције пренијеле су касно синоћ да су се демонстранти и присталице опозиције сукобили са полицијом и покушали да упадну у зграду Скупштине Србије у Београду, након најаве враћања рестриктивних мјера, укључујући полицијски час за викенд, ради сузбијања ширења корона вируса.
Протест у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Протест у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Поједини демонстранти су, наводе агенције, накратко успјели да се пробију у зграду Скупштине, али су их полицајци потиснули, а они су узвратили паљењем бакљи и бацањем камења, флаша и јаја на полицију.

АП наводи да је полиција у неколико наврата испалила сузавац на демонстранте испред зграде парламента, док су поједини демонстранти узвикивали: "Оставка, оставка".

Неколико сукоба избило је између неких од најекстремнијих демонстраната, који како се чини, каже АП, припадају крајње десним групама, и полицајаца који су користили палице.

Полиција се, наводи се, сукобила са демонстрантима и испред зграде РТС, коју опозиција оптужује за пристрасно извјештавање у корист власти.

Претходно је предсједник Србије Александар Вучић описао ситуацију са епидемијом вируса корона у Београду као "алармантну" и "критичну", јер су болнице у граду близу попуњених капацитета, након што су власти раније током дана извијестиле о највећем дневном броју смртних случајева од корона вируса.

Многи су, како пише АП, оптуживали предсједника Србије да је претходне мјере затварања укинуо само због избора, што је он негирао.

Агенција је пренијела и да је премијерка Србије Ана Брнабић осудила протесте, наводећи да ће полиција заштитити ред и мир и оптужила опозиционе политичаре да стоје иза упада у парламент.

Ројтерс наводи да је Србија са седам милиона становника пријавила је 16.168 случајева корона вируса, и 330 преминулих, а само у уторак забиљежено је 299 новообољелих и 13 преминулих.

Епидемиолози и доктори упозорили су да су болнице пуне, а медициски радници уморни, наводи британска агенција.

Ројтерс истиче да је Србија почетком марта увела ванредно стање ради сузбијања ширења корона вируса, а крајем маја била међу првим земљама која се отворила и заказала изборе за 21. јуни.

Противници криве владу за пораст броја случајева корона вируса и тврде да грађани не треба да плаћају цену још једним полицијским часом, наводи Ројтерс.