latinica  ћирилица
08/07/2020 |  09:11 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Лукач: Тражићемо одговорност појединаца из ФБиХ ако наставе са опструкцијама

Ако појединци из полицијских структура Федерације БиХ наставе да опструишу успостављање пуне сарадње БиХ са Европском полицијском службом Српска ће тражити њихову одговорност, јер нико не може да себе стави изнад међународно обавезујућег акта, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач каже да Српска подржава и дијели став замјеника министра безбједности у Савјету министара Недељка Јовића и истиче да се већ четири године чека пуна примјена Споразума о сарадњи БиХ и Европола који су ратификовале надлежне институције у БиХ и ЕУ јер то опструишу појединци из неких полицијских структура у ФБиХ.

- Једина смо земља која нема пуну сарадњу са Европолом, немамо нашег официра за везу у сједишту у Хагу и то је велики проблем за БиХ. МУП Српске је до сада урадио све што је до нас да би споразум, какав је потписан, био у потпуности спроведен. Нико у БиХ, ма ко год то био, не може да опструише и руши такав међународни споразум - рекао је Лукач за Глас Српске.

Он каже да је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ до сада нелегално и незаконито користила податке које добија од Европола.

Лукач је нагласио да Споразум ни у једном сегменту не предвиђа Дирекцију као мјесто контакт тачке, већ децидно пише да је то Министарство безбједности, адреса Трг БиХ један.

- Никакву нелегалну и незакониту експлоатацију података нећемо дозволити. Овдје постоји чак и лична одговорност појединаца који то раде на такав начин. Дирекција нема могућност да врши било какве истраге, а суштина сарадње полицијских агенција је спровођење истрага у борби против криминалитета, тероризма и најтежих облика кривичних дјела широм Европе, али и у БиХ - додао је Лукач.

Он је навео да је и ЕУ рекла да је потребно да буде направљена функционална контакт тачка у складу са потписаним и ратификованим споразумом.

- Мислим да је овдје све јасно и да ствар мора бити доведена до краја. Ми тражимо да се ради у складу са законом и овлашћењима, али очигледно је да неко у БиХ себи узима за право да руши чак и међународне ратификоване споразуме и да се ставља изнад таквих аката, што није примјерено и ту постоји одговорност појединаца који то раде. Ако наставе тако да се понашају, покренућемо поступак и тражити одговорност - рекао је Лукач.

Јовић је, због упражњење позиције министра безбједности, крајем јуна потписао инструкцију о питањима од важности за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи БиХ са Европолом, која је једино што је преостало да би тај међународни акт био испуњен.

То је изазвало негодовање министра унутрашњих послова ФБиХ Аљоше Чампаре и директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића које желе да контакт тачка за сарадњу буде у Дирекцији, а не у Министарству безбједности у Савјету министара.