latinica  ћирилица
08/07/2020 |  09:19 | Аутор: sputniknews.com

Црна Гора одлаже изборе?

У врху Демократске партије социјалиста и кабинета предсједника државе разматра се одлагање парламентарних и локалних избора у пет општина заказаних за 30. август, јављају Вијести.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Национално координационо тијело свакодневно објављује податке о расту броја инфицираних вирусом корона и „високом епидемиолошком ризику“ и за сада нико није изразио оптимизам да би се та тенденција могла смањити.

Управо због тога, промишља се да се излазак на биралишта пролонгира, за шта је предуслов проглашење ванредног стања.

Из кабинета предсједника Мила Ђукановића, као ни из НКТ нису одговорили да ли се разматра таква опција, а за данас је заказана заједничка сједница тог тијела, Државне изборне комисије, „представника државних органа“ и неколико невладиних организација које ће пратити изборе на којој ће и о томе бити ријечи.

Званично теме су, како је најавила НКТ, мјера за неометан изборни процес и околности проширене инфекције вирусом корона, али ће цивилни сектор покренути и питање безбједности изласка на биралишта.

Поједине опозиционе партије, као и Центар за демократску транзицију, раније су тражиле став НКТ-а у вези са тим.

Избори могу бити одложени само ако буде проглашено ванредно стање. У Уставу Црне Горе пише да „ако мандат Скупштине истиче за вријеме ратног или ванредног стања, мандат јој се продужава најдуже 90 дана по престанку околности које су изазвале то стање“.

Постоји и могућност да предсједник државе донесе и одлуку о одлагању, као што је урадио у случају локалних избора у Тивту, али овај пут је ситуација другачија јер званично није проглашена ни епидемија.