latinica  ћирилица
08/07/2020 |  10:21 ⇒ 10:27 | Аутор: Агенције

Особље поправног дома у САД угушило дјечака (ВИДЕО)

Штићеник једног поправног дома у САД, иначе Афроамериканац, преминуо је од срчаног удара два дана након инцидента у кафетерији дома, у којем је учествовало и седам припадника особља.
Особље поправног дома угушило дјечака - Фото: Screenshot
Особље поправног дома угушило дјечакаФото: Screenshot

Особље поправног дома у Мичигену држало је младића за ноге и руке и сједило на његовим грудима и стомаку, док је он викао како не може да дише, пренио је Асошијетед прес.

Видео снимак са сигурносних камера из Лејксајд академије у Каламазуу показује како особље ове установе баца на земљу и држи 16-годишњег Корнелијуса Фредерикса, након што је младић бацио сендвич у кафетерији. У кафетерији се у том тренутку налазило око десетак тинејџера, преноси Телеграф.

Џефри Фригер адвокат који заступа преминулог подигао је оптужницу у јуну у којој је навео да је 29. априла особље поправног дома покушало да обузда Фредерикса током 12 минута, колико је забиљежено на видео снимку, који је викао како не може да дише.

Видео снимак приказује неколико мушкараца како обарају младића на земљу, држећи га за руке и ноге, а остале како леже или сједе на његовим грудима и стомаку. На крају снимка, тинејџер је изгледао отечено док је особље покушавало да га усправи, након чега је он поново пао на под, када су друге особе које су се ту затекле покушале реанимацију. Адвокат напомиње да се Фредериксон уопште није опирао и да је све вријеме само лежао непомичан.

Након тога дошло је до застоја у раду срца младог Афроамериканца, који је хоспитализован, а два дана касније је преминуо. Налаз обдукције показао је да је узрок смрти гушење.

Двојица припадника особља, Мајкл Мозли и Захари Солис, и медицинска сестра Хедер Меклоган су отпуштени и оптужени за убиство из нехата и другостепено злостављање дјетета.

Адвокат Џефри Фригер апеловао је на надлежне органе да отпужница буде подигнута и против других нападача и истиче да се на снимку јасно може видјети да је много више од двоје људи одговорно за смрт младића. Он је рекао да су експерти прегледали видео снимак и утврдили да су поједини дијелови избрисани, али није експилицитно изјавио да сматра да је видео едитован нити је објаснио шта се тачно догодило са снимком, и зашто.

Држава Мичиген је у саопштењу навела да је до гушења младића дошло након што је особље примијенило мјере за дисциплиновање штићеника дома, навео је Фригер.

Корнелијус Фредерикс је био штићеник Лејксајд академије неколико година уназад, након што му је умрла мајка, а отац послат у затвор.

Лејксајд академија и њен оператер Сиквел јут су у саопштењу навели да понашање особља запосленог у дому не одржава политику и процедуре прописане у случају хитних безбједносних интервенција. Фредериксов адвокат, међутим, тврди да се механизам односа према дјеци у овој установи базира на злостављању и страху.