latinica  ћирилица
08/07/2020 |  10:24 ⇒ 10:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Лончар: За 24 часа 277 упала плућа, 4.000 у болницама

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је у року од 24 часа на болничко лијечење примљено 227 пацијената са упалом плућа.
Златибор Лончар - Фото: Screenshot/YouTube
Златибор ЛончарФото: Screenshot/YouTube

Он је за Тв Пинк навео да је на болничком лијечењу тренутно у Србији око 4.000 пацијената који су ковид позитивни или имају симптоме ковида, а чекају се резултати.

У оквиру нових мјера у Тутину, Сјеници, Новом Пазару Војска Србије ће извршити дезинфекцију улица, здравствене установе.

Министар здравља Србије Златибор Лончар каже да протест испред Скупштине Србије није био реакција на мјере уведене због короне, већ да је у питању нешто друго.

Он је навео да је ружна слика отишла синоћ у свијет из Београда и да је тискањем испред парламента "урађено све супротно од оног што би требало радити да се смањи број обољелих и умрлих од вируса корона".

- Када неко дође на протест са камењем, бакљама, праћкама, тада је све јасно ко стоји иза тога - рекао је Лончар за ТВ Пинк.

Он је нагласио да се у ратовима није дешавало да се зауставе кола хитне помоћи и да су љекари и сестре кренули да интервенишу на позив учесника протеста.

Лончар каже да се ноћас провјерио да ли су тачне тврдње младића са протеста да му је отац умро у Земунској болници, јер није било респиратора и да је добио потврду да је тај пацијент лијечен у КБЦ Земун по свим протоколима, али да није истина да није било респиратора.

- Није истина да није било респиратора. У КБЦ Земун имамо 75 респиратора, никада више од 30 се не користи. Третиран је по протоколима, али није дало резултате -  навео је министар.

Како каже са короном се мора живјети, а циљ државе је да се сачува здравствени систем и спасавају људски животи.

- Ако се настави овако нећемо моћи да примимо све људе. Не заборавите имамо и друге пацијенте. Морали смо да реаорганизујемо цијели систем - навео је он.

Поводом изјаве бившег градоначелника Београда Драгана Ђиласа, од прије десетак година када су били протести, да треба држава да казни изгреднике дугогодишњим казнама затвора, Лончар је рекао да би то требало примијенити за све који су синоћ палили и рушили, односно да треба примијенити закон.

- Синоћ су се само чуле увреде на рачун Вучића и ниједно друго име није поменуто - казао је Лончар и додао да нико не смије да крши закон због тога што је неко злоупотребио његову младност и убјеђења.

Лончар каже такође да држава мора да реагује и спроводи закон и да је циљ свих мјера и свега што се ради да што мање људи заврши у болници.

- Али, овим људима није стало ни до чега, они навијају за корону и не мисле нам ништа добро - сматра Лончар.

Додају да више није ситауција као прије да ријетко кога знамо ко има корону већ да сада све више људи знако око нас који су заражени.