latinica  ћирилица
08/07/2020 |  12:44 | Аутор: СРНА

Гарантни фонд у функцији половином јула

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изразио је данас очекивање да би гарантни фонд могао бити у функцији половином јула, када би и први привредни субјекти могли аплицирати и очекивати да добију средства путем кредитне линије.
Гарантни фонд - новац - Фото: РТРС
Гарантни фонд - новацФото: РТРС

Вишковић је рекао новинарима у Бањалуци да је јуче расписан јавни позив према банкама и микрокредитним организацијама да у року од седам дана доставе своје понуде за услове под којим ће пласирати средства привредним субјектима у оквиру гарантног програма, као што су висина камате, грејс период, начин отплате.

- Они који дају најповољније услове, с њима ћемо закључити и уговоре о кредитним линијама. То је оно што смо промовисали на почетку пандемије вируса корона као помоћ привредним субјектима, уз оно што смо давали преко Фонда солидарности, преко Компензационог фонда, а сада преко Гарантног фонда издаваћемо гаранције - навео је Вишковић.

Премијер Српске је навео да ће се те гаранције давати привредним субјектима који немају довољан колатерал, довољно имовине или им је имовина отперећена кредитима.

Он је подсјетио да Влада Српске преко Гарантног фонда гарантује до 70 одсто износа кредита који се дају привредним субјектима, појаснивши да је разлог повећања процента са ранијих 50 на 70 одсто тај да би "натјерали пословне банке за дају што повољније услове за привредне субјекте".

Гарантни програм је усвојен на сједници Владе Српске на сједници од 2. јула, а преко издатих гаранција од Гарантног фонда пословне банке ће привредним субјектима – малим и средњим предзећима, занатским радњама и свим заинтересованим моћи ће да издају кредите намјење у сврху ликвидности, набавке неопходне опреме или оног што одреди управа привредног субјекта.

Укупан износ кредитних средстава за овај програм је 238 милиона КМ.