latinica  ћирилица
08/07/2020 |  13:09 | Аутор: СРНА

Српска створила ефикасну управу, поштовати уставне надлежности

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је данас на онлајн састанку Специјалне радне групе за реформу јавне управе између БиХ и ЕУ да је Српска створила и ствара ефикасну јавну управу која је окренута према грађанима.
Сенка Јујић на састанку Специјалне радне групе - Фото: СРНА
Сенка Јујић на састанку Специјалне радне групеФото: СРНА

Јујићева је подсјетила да је Влада Српске подржала текст Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ 2018-2022. године, под условом да спровођење мјера и активности које су дефинисане овим документом буде у складу са уставним надлежностима сваког појединачног нивоа власти у БиХ.

Учествујући у дијелу састанка под називом "Политички дијалог на високом нивоу о реформи јавне управе", Јујићева је истакла да Влада захтијева да се поштује улога спроведбених структура у складу са уставним надлежностима, саопштено је из ресорног министарства.

- Нисмо се заустављали, створили смо и стварамо ефикасну и ефективнију јавну управу која је окренута према грађанима. У складу са процесом европских интеграција, и у складу са уставним надлежностима, Влада Републике Српске је усвојила Стратешки оквир за реформу јавне управе, а у наредном периоду ћемо разматрати и остале документе које су од интереса за процес европских интеграција - рекла је Јујићева.

Она је на састанку одговарала на питања Европске комисије о тренутном стању у реформи јавне управе, те извијестила Европску комисију о постигнутом степену ове реформе и о изради стратешких докумената.

Координатор за реформу јавне управе из Републике Српске Никола Кнежевић рекао је да је Српска у претходном периоду изказала спремност за реформу јавне управе и да је у тој области у Српској урађено доста, кроз доношење низа закона и подзаконских аката и кроз успостављање квалитетнијег и бољег система јавне управе.

Најавио је да слиједе активности које се односе на израду фискалне процјене утицаја предметног документа, која ће заједно са Акционим планом бити достављена Министарствима финансија сва четири управна нивоа БиХ, ради прибаљања мишљења.

Након тога, рекао је Кнежевић, слиједи упућивање докумената у процедуру прибављања сагласности доносиоца одлука, односно Влада и Савјета министара.

Процјена је да ће овај посао бити реализован у наредних неколико седмица, наведено је у саопштењу.