latinica  ћирилица
08/07/2020 |  15:32 | Аутор: СРНА

Пашалић: Боље стање у малинарству, могућа откупна цијена већа од три КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да се у Српској поправља стање у сектору малинарства и очекује да ће откупна цијена тог воћа у овој години бити већа од три КМ по килограму.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Након што је са министром финансија Зором Видовић и начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем посјетио пољопривредника Драгишу Кнежевића из Илићана код Српца, Пашалић је изјавио новинарима да се у посљедње двије-три године стање у малинарству у Српској поправља када је ријеч о цијени овог воћа, у односу на раније, када је цијена малине са 3,6 КМ пала на 1,6 КМ.

Пашалић је изразио наду да ће овогодишња откупна цијена малине од три и више КМ бити прихватљива за пољопривредне произвођаче и да они са том цијеном могу да се уклопе на тржишту.

Он је рекао да Република Српска производи шест пута више малине него што су њене потребе и да се остатак извози, у већим количинама.

Пашалић је рекао да сви произвођачи малине могу да рачунају на подршку ресорног министарства за капиталне инвестиције, опрему, механизацију и подизање новог засада.

Пољопривредник Драгиша Кнежевић, који се пету годину бави малинарством и има засађена два хектара малине, очекује да ће овогодишња откупна цијена овог воћа премашити три КМ.

Након посјете овом малињаку, министри Пашалић и Видовић састали су се у Кукуљама код Српца са пољопривредницима са подручја ове општине.

Пашалић је новинарима рекао да је задовољан сектором повртарства у Српцу, те да је са пољопривредницима разговарао о организацији откупа и даљег пласмана повртарских производа из ове локалне заједнице на тржиште.

Пољопривредни произвођач Радојица Видовић, који се годинама бави ратарском и повртарском производњом, рекао је новинарима да се у овом селу 60 одсто пољопривредника бави повртарством, али да су суочени са проблемом немогућности складиштења производа.

Он је најавио да ће ових дана бити регистровано Удружење пољопривредних произвођача општине Србац, које ће у сарадњи са Министарством пољопривреде и Министарством финансија Републике Српске радити на томе да се на овом подручју формира откупни центар пољопривредних производа, који ће са одговарајућим хладњачама моћи да откупи све производе и пласира их на тржиште.