latinica  ћирилица
08/07/2020 |  17:10 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Добар род шљиве, проблеми са извозом на хрватској граници

Начелник општине Угљевик Василије Перић посјетио је данас воћара и извозника шљиве Милу Стојића из Тутњевца који је рекао да је овогодишњи род добар, али је указао на проблеме у извозу воћа на европска тржишта.
Шљиве - Фото: РТРС
ШљивеФото: РТРС

Према ријечима Стојића, на граничном прелазу Хрватске у Градишци ограничен је рад фитосанитарне инспекције која не ради викендом.

- Невоља је што воћари иду на један гранични прелаз и што фитосанитарна инспекција на граници Хрватске ради свега осам сати дневно и не раде у дане викенда, а наши производи не трпе чекање - навео је Стојић и указао да је пласирање квалитетног и свјежег воћа интерес становника ЕУ.

Према ријечима Стојића, дио ране шљиве већ је извезен на тржиште ЕУ и воћари од Савјета министара очекују помоћ да се ријеши проблем при извозу, који траје од септембра прошле године.

- Упутили смо апел свим институцијама већ у јануару и молимо да фитосанитарна инспекција продужи радно вријеме и да ради бар суботом, јер у сезони имамо наруџби по 100 тона дневно, а наша роба не може да чека - рекао је Стојић.

Он је навео да ће у сезони извести 2.500 тона конзумне шљиве из Угљевика у земље ЕУ.

Начелник Угљевика Василије Перић истиче да је општина Угљевик највећи извозник шљиве из Републике Српске на тржиште ЕУ.

Он је изразио задовољство што је домаћа шљива нашла пут ка европском тржишту, наводећи да је општина Угљевик значајно улагала у развој воћарства у протеклом периоду и да се то исплатило.