latinica  ћирилица
08/07/2020 |  17:56 | Аутор: СРНА

Стевановић: Обољели се лијече по протоколима домаће здравствене струке

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић изјавио је да још нема лијека за који може поуздано да се тврди да лијечи ковид-19, те додао да се обољели од вируса корона у Србији лијече по протоколима домаће здравствене струке.
Горан Стевановић (фото: Оливер Бунић / РАС Србија) -
Горан Стевановић (фото: Оливер Бунић / РАС Србија)

- Не постоји чаробан лијек који лијечи корону, постоје само "кандидати" за добре и успјешне лекове чија су испитивања у току - рекао је Стевановић новинарима у Београду поводом навода да је у Русији откривен лијек за Ковид-19 и да је Србија међу 50 земаља којој ће од септембра он бити доступан.

Стевановић је навео да је велики број лијекова за вирус корона у различитим фазама клиничких испитивања и да то говори колико се мало зна о Ковиду-19.

Он је поновио да је у Београду све већи прилив ковид пацијената са тешком клиничком сликом који захтијевају болничко лијечење, наводећи да је у посљедња 24 часа само на Инфективној клиници примљено 320 пацијената, од којих су 134 хоспитализована.

Стевановић је додао да се капацитети за болничко збрињавање обољелих од Ковида-19 попуњавају великом брзином на дневном нивоу.

Он је навео да лијечење обољелих који немају изразито тешу клиничку слику траје двије до три седмице, док се пацијенти на интензивној њези задржавају и дуже од пет или шест недјеља.