latinica  ћирилица
08/07/2020 |  17:58 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Додик: Због погоршања ситуације сви треба да буду одговорнији

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да забрињава повећање броја обољелих од вируса корона у Републици Српској, да сви у том смислу треба да буду одговорнији према себи, људима из своје околине и цијелом друштву и да је неприхватљиво понашање које може произвести пренос те заразе.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је у том смислу поменуо организовање одређених фешти и скупова који могу додатно погоршати ситуацију.

- Сви на неки начин морамо да одустанемо од тога. Наша политика је да нећемо вршити никаква затварања, али ћемо покушати да контролама утичемо на подизање свијести грађана. Такође, данас је договорено да се поново пропише обавезно ношење маски у затвореном и отвореном простору. Кафићи треба раде до 23.00 часа, те није дозвољено окупљање више од 50 људи - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је најавио да ће се у вези са епидемиолошком ситуацијом на сједници Извршног комитета СНСД-а, чији је лидер, у наредни петак тражити начин повећања дисциплине и одговорности људи на одговорним мјестима.

Додик је рекао да ће на том плану толеранција за било какву грешку од петка бити нула и да нико неће моћи објашњавати да је отишао на неки скуп, а што је касније произвело оптерећење здравственог система усљед ширења вируса.

- Није намјера ограничење слободног кретања, али тражиће се одговорност именованих људи да у установама и фирмама обезбиједе довољно дисциплине и одговорности када је ријеч о вирусу. Ако тога не буде, промијенићемо те људе - рекао је Додик.

Он је поновио да ће због вируса корона друштво имати огромну економску штету, те да је пандемија до овог тренутка направила штету нашој економији која износи милијарду КМ, што ће за неколико мјесеци доћи на наплату.

- Уколико се ситуација не поправи и не вратимо економију на виши ниво, та штета може бити и већа - рекао је Додик и напоменуо да је ЕУ већ изашла са процјенама да ће економски пад у појединим земљама бити и до 15 одсто.