latinica  ћирилица
08/07/2020 |  19:58 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Дефинисање трасе Јадранско-јонске магистрале до краја године (ФОТО/ВИДЕО)

До краја године биће дефинисана траса Јадранско-јонске магистрале, у дионици која ће већим дијелом пролазити кроз Српску, а мањим кроз ФБиХ, речено је на састанку министра комуникација и транспорта БиХ, Војина Митровића и градоначелника Мирка Ћурића, у Требињу.
Војин Митровић са челницима града Требиња - Фото: СРНА
Војин Митровић са челницима града ТребињаФото: СРНА

Кроз Источну Херцеговину постоји пет понуђених траса. Која је најповољнија, ускоро ће разматрати начелници општина источне Херцеговине.

Будућа магистрала повезиваће Италију, Хрватску, БиХ, Црну Гору, Албанију и Грчку. Дионица која пролази кроз Републику Српску највише ће обухватити територију требињске и осталих општина источне Херцеговине.

- На захтјев Савеза општина и Града, које смо упутили у наредном периоду која би траса пута била најповољнија када је у питању и Херцеговина и Република Српска. Тему смо отворили, наредних дана очекујемо сагласност осталих начелника општина источне Херцеговине, да се одлучимо што би то било најповољније када је у питању ова дионица пута - изјавио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.  

Кроз источну Херцеговину постоји пет понуђених траса за дио Јадранско-јонске магистрале, и у наредном периоду биће одлучено која од опција је најповољнија и најисплативија.

- Данас смо на овоме састанку разговарали о пет варијанти које су предложене за одређене путање кроз ФБиХ, односно прије свега кроз Републику Српску, од Коридора 5Ц до спојне тачке са Црном Гором, то је Нудо – Аранђелово. Договорили смо на састанку да општине и Град Требиње размотре све те варијанте и да видимо што је оно што овим локалним заједницама одговара, с тим да морамо уважавати и захтјеве сусједне Хрватске и ФБиХ и Црне Горе - изјавио је министар комуникација и веза у Савјету министара Војин Митровић.

Планско-пројектном документацијом Јадранско-јонске магистрале, предвиђено је да дужина трасе кроз Српску и ФБиХ буде око 110 километара.