latinica  ћирилица
09/07/2020 |  08:39 ⇒ 08:41 | Аутор: sputniknews.com

Асоцијација новинара ће тужити Болсонара (ФОТО/ВИДЕО)

Бразилска асоцијација новинара планира да тужи председника Жаира Болсонара јер је подвргао њихове колеге опасности да се заразе короном.
Прес конференција бразилског предсједника - Фото: Screenshot
Прес конференција бразилског предсједникаФото: Screenshot

 Наиме, тест је показао да је Болсонаро позитиван на вирус и чим је сазнао резултате, сазвао је малу прес конференцију. Новинаре је скупио испред предсједничког дворца и уживо у програму им саопштио резултате теста.

Како се може видјети на фотографијама, предсједник не стоји иза пулта, удаљеност од репортера мања је од метар и по. Болсонаро носи маску, али на крају обраћања је скида како би се осмијехнуо камерама.

Директор асоцијације Паоло Жеронимо де Соуза изјавио је да је „предсједник нарушио режим изолације који су установили љекари” тиме што је позвао новинаре. Према његовим ријечима, Болсонаро је овим чином „наставио своју криминалну дјелатност и подвргао опасности животе других људи.” 

Новинари оптужују шефа највеће латиноамеричке државе за кршење два члана кривичног закона. За једну од њих – „ширење инфективних болести” – предвиђена казна је четири године затвора. 

Да ситуација буде апсурднија, новинари, који су учествовали на овој прес-конференцији, мораће у карантин због блиског контакта са зараженим. 

Болсонаро је за бразилски Си-Ен-Ен изјавио да је прве симптоме короне осјетио у понедјељак и да је одмах почео да узима хидроксихлорокин – лијек у који бразилски вожд вјерује не мање него његов колега Трамп, упркос упозорењима љекара. 

Позитиван тест на корону стигао је у уторак, а предсједник је рекао да се од хидроксихлорокина већ осјећа боље – „значи да лијек функционише”. Шездесетпетогодишњи ултрадесничар и овом приликом није показао забринутост, изјавивши да је болест опасна само за старије људе.

Од самог почетка пандемије Болсонаро негира озбиљност вируса. Данас се Бразил налази на другом мјесту у свијету и по броју жртава (66,8 хиљада) и по броју обољелих (1,67 милиона), одмах послије САД. 

Болсонаро се разболио послије прославе Дана независности, 4. јула, у резиденцији америчког амбасадора у Бразилу, Тода Чапмана, на којој је присуствовао са групом својих министара. 

Наравно, и на овом слављу нико није носио маску, а послије вијести о болести предсједника, амбасадор и његова супруга принуђени су да остану у карантину.