latinica  ћирилица
09/07/2020 |  08:46 ⇒ 10:52 | Аутор: РТРС

У Српској вирусом корона заражено 144 дјеце (ВИДЕО)

Владимир Мирошљевић, начелник Клинике за дјечије болести на УКЦ Српске рекао је, у нашем Јутарњем програму, да је у Републици Српској вирусом корона заражено укупно 144 дјеце.
Владимир Мирошљевић - Фото: РТРС
Владимир МирошљевићФото: РТРС

- Заражено је 69 дјеце узраста до четири године и 75 узраста од пет до 15 година - рекао је Мирошљевић.

Он је истакао да је њихово здравствено стање добро, те да тренутно на Клиници за дјечије болести није хоспитализовано ниједно дијете заражено вирусом корона.

- Дјеца иначе имају лаке клиничке слике, али се увијек поставља питање колико су она резервоар инфекције и како могу да преносе вирус на друге особе - навео је Мирошљевић.

Он је истакао да подаци о броју заражене дјеце у Српској нису забрињавајући јер је заражено мало више од два одсто, што је у складу са процентом на глобалном нивоу.

Мирошљевић је рекао да је разлог за повећање броја заражених попуштање мјера и дисциплине, наводећи да је највећи број заражене дјеце узраста до годину дана.

- Посљедња три пацијента у Српској су бебе до мјесец дана, што говори да су се заразили од родитеља, који су унијели вирус у породицу - навео је он.

Мирошљевић је навео да су симптоми вируса корона код 60 одсто заражене дјеце температура, кашаљ и главобоља, додајући да су могући и мучнина и пролив.

Повезане вијести:

Зељковић: Број позитивних у Српској премашује број опорављених