latinica  ћирилица
09/07/2020 |  09:05 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Обрадовић: Обарање Закона неће зауставити процес деминирања

Директор Центра за уклањање мина у БиХ /БХМАК/ Саша Обрадовић рекао је да процес деминирања неће бити заустављен због повлачења из процедуре измјена и допуна Закона о деминирању.
Саша Обрадовић - Фото: Глас Српске
Саша ОбрадовићФото: Глас Српске

Обрадовић је навео да су измјене и допуне Закона о деминирању, који је Уставноправна комисија Дома народа БиХ дефинитивно оборила на посљедњој сједници, биле усаглашене са ентитетским властима, али да није било политичке воље за његово усвајање, иако је ријеч о техничким, а не суштинским измјенама закона.

- Тај закон се четири године провлачио по парламенту. Мој став је да треба да се иде у израду новог закона који ће јасно дефинисати надлежности свих нивоа власти када је ријеч о пословима деминирања - рекао је Обрадовић за Глас Српске.

Говорећи о новом закону, Обрадовић је навео да је формални предлагач Министарство цивилних послова у Савјету министара.

- У суштини, БХМАК, Комисија за деминирање и ентитетске управе цивилне заштите формирале су радну групу која је предложила усаглашене измјене и допуне закона. Требало би да иде поново тако, осим ако неко не жели да иде на разваљивање свега - нагласио је Обрадовић.

Према његовим ријечима, одбацивање закона неће утицати на процес деминирања, јер има важећи закон, додавши да је овим одбаченим измјенама и допунама требало прецизније дефинисати неке ствари, попут капацитета, нивоа надлежности и другог.

Када је ријеч о застоју у именовању чланова Комисије за деминирање, због чега је било доведено у питање акредитовање деминерских организација, Обрадовић је истакао да је тај процес откочен.

- Акредитовање је завршено, тендери се расписују, али питање је колико ће бити новца, јер је епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона све успорила - навео је Обрадовић.