latinica  ћирилица
09/07/2020 |  09:14 ⇒ 09:16 | Аутор: СРНА

Јовичић: И нацисти би позавидјели Хуси и крвницима

Бивши логораш Славко Јовичић Славуј, који је у сарајевским логорима Силос у Тарчину и Храсници провео укупно 1.344 дана, изјавио је да су Срби у Храсници, чији је управник био недавно осуђени Хусеин Мујановић Хусо, мучени на 167 начина, те да би и нацисти "позавидјели Хуси и крвницима".
Славко Јовичић - Фото: СРНА
Славко ЈовичићФото: СРНА

Он је нагласио да су Срби у логор довођени из цијелог Сарајева и да их је на стотине убијено, а да се он за 200 дана, колико је провео у Храсници, нагледао разних злочина и сцена мучења.

- Једно вече у јулу 1993. године извели су нас из логора да сахранимо једног убијеног Србина. Ни име му не знам. Локација је била код школе. Избројао сам то вече 123 гробна мјеста. Мотке су биле забијене умјесто крстова. По завршетку рата, негдје 1996. године дошао сам у Храсницу са Унпрофором на локацију гдје смо сахрањивали Србе. Све је било прекопано и лешеви однијети - рекао је Јовичић за Вечерње новости.

Према његовим ријечима, Мујановић је био најозлоглашенији мучитељ Срба због чега је "награђен чином и функцијом у такозваној Армији БиХ".

Предсједник Удружења логораша регије Бирач Винко Лале изјавио је да је Мујановић био нашироко познат у Сарајеву као озлоглашеи управник храсничког логора.

- Посебан је случај једног логораша, Србина из Коњица, којег су у кавезу као `експонат` изложили и држали у насељу Храсница да би га пролазници пљували, боли, псовали и омаловажавали на разне начине - рекао је Лале.

Новости наводе да је у току Мујановићевог управљања логором из ћелија изнијето 10 тијела логораша, који су најчешће убијани батинањем, и то између 15. јула и 5. августа 1992. године.

У том периоду убијени су Витомир Васовић, Алекса Странпут, Радомир Драшковић, Борко Стојановић, Радован Гузина, Гојко Стјепановић, Секула Мандић, Јовица Михајловић, Радован Милутиновић и Достимир Николић.

Више преживјелих логораша је изјавило да је "управник Хусо" са командиром Сенадом Гаџом и стражаром Заимом Лаличићем учествовао у окрутним батинањем преживјелих логораша Бранка Ковачевића, Мирка Вуковића, Николе Ђумића и других.

Виши суд у Београду је у понедјељак, 6. јула, првостепено осудио Хусеина Мујановића на 10 година затвора за ратни злочин над српским цивилима почињен 1992. године у логору Храсница код Сарајева.