latinica  ћирилица
09/07/2020 |  11:34 ⇒ 17:00 | Аутор: РТРС

Сједница Савјета министара није одржана, хрватски министри гласали против дневног реда

Сједница Савјета министара није одржана јер није усвојен дневни ред, рекао је предсједавајући Савјета Зоран Тегелтија.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

Тегелтија је рекао да су сва три министра из реда хрватског народа, у оба круга гласања, гласали против усвајања дневног реда. Навео је да су то образложили тиме да су одређене тачке скинуте на захтјев замјенице предсједавајућег Савјета министара Бисере Турковић /СДА/ и да је она рекла да неће гласати за кадровска рјешења из реда хрватског народа.

Тегелатија је рекао да му је жао што је до тога дошло и да је ово први пут да се дешава да комплетан дневни ред не буде усвојен, изразивши наду да ће неспоразуми између ХДЗ-а БиХ и СДА бити ријешени.

Савјет министара требало је данас да разматра Нацрт споразума са Владом Србије о изградњи и успостављању новог заједничког граничног прелаза на локацији Братунац-Љубовија, са извјештајем о преговорима.

На дневном реду требало је да се нађе и приједлог ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина БиХ - други круг гласања, као и приједлог одлуке о усвајању ревидираног Акционог плана за спровођење Стратегије за реформу сектора правде у БиХ за период 2019-2020. године - други круг гласања.

Било је предвиђено и разматрање информације са Планом мјера и активности за ефикасно управљање мигрантском кризом у БиХ, други круг гласања, на приједлог Министарства безбједности.

На сједници је требало да буде ријечи и о приједлогу одлуке о именовању експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе, чији је предлагач Министарство спољне трговине и економских односа.