latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:31 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Војводина: Епидемиолошка ситуација несигурна, са тенденцијом погоршања

Епидемиолошка ситуација у Војводини и даље је несигурна са тенденцијом погоршања, посебно у Новом Саду, гдје је у протекла 24 часа забиљежено 41 новозаражено лице, од укупно 81 у покрајини, саопштено је из Института за јавно здравље Војводине.

У Новом Саду тренутно има 500 активних случајева заразе вирусом корона, од чега је 80 смјештено у болницу.

У Војводини и даље расте број хоспитализованих случајева због теже клиничке слике, као и број оних којима је потребно прикључење на респираторе.

- Епидемиолошка испитивања указују да су оболевању код највећег броја случајева допринела оккупљања попут организованих прослава, свадби, забава и сличног, којима је присуствовао већи број људи, оствариван је велики број блиских контаката у затвореном простору и на отвореном, без кориштења заштитних маски, чиме су створени сви услови за масовније преношење болести - наведено је у саопштењу.

Из Института наглашавају да је здравствени систем Војводине под великим оптерећењем, те да је неопходно хитно спровођење мјера контроле преношења болести.

- Упозоравамо на изразито растући тренд оболевања и позивамо грађане Војводине да се понашају одговорно и придржавају свих мера предострожности, као и упутстава надлежних епидемиолошких служби - поручили су из Института.

У саопштењу је наглашено да се нарочито мора поштовати физички размак између људи од најмање једног метра, избјегавати задржавања у затвореном простору у којем борави велики број људи, обавезно је носити заштитне маске у затвореном простору, попут јавног превоза, кафића, ресторана, пијаца и сличног, а обавезно је и редовно прање руку и употреба дезинфекционих средстава.

Хроничним болесницима се препоручује обавезно ношење заштитних маски, као и старијим од 65 година, и то како у затвореном тако и отвореном простору.