latinica  ћирилица
09/07/2020 |  14:05 ⇒ 14:06 | Аутор: ТАНЈУГ

"Суд ће вјероватно поништити Ататуркову одлуку о Аја Софији"

Суд у Турској ће у петак највјероватније прогласити незаконитом одлуку усвојену 1934. године, којом је Аја Софија добила статус музеја, саопштила су два турска званичника.

На тај начин ће бити отворен пут ка претварању чувене грађевине у џамију, упркос забринутости лидера неких држава и православног свештенства, преноси агенција Ројтерс.

Турски предсједник Режеп Таип Ердоан предложио је да чувеној грађевини под заштитом УНЕСЦО- а из шестог вијека буде враћен статус џамије.

Овај потез је изазвао забринутост међу званичницима Сједињених Држава, Русије и Грчке, као и међу православним свештенством, док се чека на одлуку Врховног суда Турске.

Овај је суд прошлог четвртка одржао саслушање како би утврдио законитост одредбе донесене 1934. године од стране тадашњег предсједника Турске Мустафе Кемала Ататурка, којом је Аја Софија добила статус музеја.

Виши турски званичник је за Ројтерс изјавио да очекује да ће суд у петак донијети одлуку о поништењу Ататуркове одредбе. Исто мишљење заступа и званичник из владајуће Странке правде и развоја.

Удружење које је поднијело захтјев за преиспитање Ататуркове одлуке тврди да је Аја Софија власништво отоманског султана Мехмеда ИИ Освајача, који је 1453. године освојио град, тада познат као Константинопољ, и византијску цркву, у то вријеме стару 900 година, претворио у џамију.

Упркос томе што се неки страни званичници и православни свештеници томе противе, групе у Турској се дуго времена залажу за претварање Аја Софије у џамију, наводећи да би такав статус ове чувене грађевине боље рефлектовао чињеницу да у овој земљи живи претежно муслиманско становништво.