latinica  ћирилица
09/07/2020 |  15:35 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Подршка привредним субјектима који имају проблем са ликвидношћу

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић исказао је спремност за сарадњу са тимом Свјетске банке на превазилажењу проблема у области привреде и предузетништва, као и заједничким напорима за опоравак привредних субјеката који су угрожени утицајем епидемије вируса корона на пословање.
Вјекослав Петричевић - Фото: СРНА
Вјекослав ПетричевићФото: СРНА

У разговору са ководитељем пројекта групације Свјетске банке Рувејдом Алиефендић путем видео-везе истакнута је потреба за интервентном подршком привредним субјектима који имају проблеме са ликвидношћу кроз одређени вид грантова, као и повољним кредитним линијама за обртна средства.

Петричевић је упознао Алиефендићеву о активностима министарства у вријеме епидемије и мјерама Владе Републике Српске када је ријеч о подршци привредним субјектима који послују у отежаним условима, као и наредним корацима надлежних институција за ублажавање економске кризе.

Он је напоменуо да су нарочито угрожени привредни субјекти који су извозно оријентисани, односно послују са партнерима у државама које су под највећим утицајем епидемије, те нагласио потребу за што скорије враћање у нормалне токове пословања, саопштено је из Министарства привреде и предузетништва.

Алиефендићева је истакла важност консолидације привредних субјеката који су погођени негативним ефектима вируса корона, а нарочито микро, мала и средња предузећа.

Она је представила текуће активности Свјетске банке, те нагласила да ће додатна пажња бити усмјерена на јачање менаџмента и увођење нових технологија као подршци привреди. Алиефендићева је навела да су у припремне активности укључени Министарство финансија Републике Српске и Инвестиционо-развојна банка Српске.

Заједнички је оцијењено да је криза указала на неопходност трансформације пословања и дигитализацију процеса, те да је појава вируса корона условила привредне субјекте да се окрену онлајн пословању и прилагоде своје пословање на начин да организује рад од куће тамо гдје је могуће.

У наредном периоду биће настављена комуникација Министарства са представницима Свјетске банке како би се пронашли модалитети за хитно обезбјеђивање подршке привредницима у Републици Српској, а све у циљу санације посљедица изазване вирусом корона.