latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:12 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Турковићева неће да гласа за хрватске кадрове (ВИДЕО)

За данас заказана сједница Савјета министара, прекинута је на самом почетку. Супротно договорима три политичка лидера, од прије два дана, на захтјев замјенице предсједавајућег Савјета министара Бисере Турковић са дневног реда "скинута" су именовања руководилаца Агенција и институција из хрватске квоте, за које је конкурсна процедура одавно завршена.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Турковићева је поново стопирала и министарску расправу о Ревидираној стратегији за процесуирање ратних злочина те о формирању експертског тима за Трговску гору. Узвратили су хрватски министри који су ускратили подршку крњем дневном реду.

БХ. политичка "идила" опет је кратко трајала! Ни 48 часова! Још у уторак, након састанка три страначке делегације СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, неуобичајено "оптимистичан" предсједник СДА Бакир Изетбеговић бајковито је тврдио – како је све или готово “све“ договорено.

- Од 7. јула креће се са именовањима, дакле СИПА, РАК и да сад не набрајам шта је већ дошло на ред. С тим да ћемо ми покушати са хрватском страном постићи да УИО ипак добије Бошњачка страна. Нећемо доводити у питање избор који изврше стране, дакле СДА неће доводити у питање - нагласио је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Али и прије него је Управа за индиректно опорезивање "дошла на ред" Изетбеговић и његови страначки емисари у Савјету министара вратили су се старој пракси политичког авантуризма, условљавања, одлучивања у име других. И погазили договор. Бисара Турковић "довела је у питање" именовање из хрватске квоте, директора Службеног листа и Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова. По истом принципу како је седмицама Србима опструисала именовање директора СИПА и РАК-а. Услиједио је "хрватски" бумеранг.

- Представници ХДЗ су се позвали на договор из Источног Сарајева да све оно што је завршена редовна конкурсна процедура да ће бити именовано што госпођа Турковић није третирала на тај начин и то је био разлог бар тако су нама изнијели зашто нису гласали за дневни ред - поручио је Зоран Тегелтија, пресједавајући Савјета министара.

А након хрватског и српски одговор. Без именовања српских кадрова, који мјесецима чекају, за “чекање“ је регрутован и Селмо Цикотић.

- Јер договор је управо био такав да у тренутку избора кадровских рјешења за које је проведена редовна процедура конкурса да се упути и процедура за именовање министра безбједности и то је једно са другим повезано - додао је Тегелтија.

Но да ли је Турковићева са страначким шефом "повезана"? У министарском кратком мандату исписала је дугачку листу "гафова" које је истина њен страначки шеф и најавио! Бакирова видовитост или пак Бисерина послушност!? То ни најближи страначки сарадници не знају!

- Нисам имао прилику да разговарам са Бисером Турковић. Цијеним да се она придржавала стриктно договора и осталих инструкција које је добила - нагласио је Адил Османовић, шеф Клуба посланика СДА у ПДПС БиХ.

И ту данашњим блокадама и опструкцијама "инструисане" Турковићеве није крај. Осим што је поново блокирала двије године стару – усаглашену Стратегију за процесуирање предмета ратних злочина, по налогу како је раније признала бошњачких удружења, учинила је то и по непознатим инструкцијама, са експертском групом за рјешавање случаја "Трговска гора".

- Није искључено да о овом питању постоји нека врста политизације са друге стране и затражио сам од Турковићеве да у наредним данима, уколико има неких недоумица, одржимо радни састанак и видимо на који начин да превазиђемо неспоразум - рекао је Сташа Кошарац, минстар спољне трговине и економских односа.

Ако неспоразум уопште постоји, јер пријетећим нуклеарним отпадом угрожено је 250.000 људи из оба ентитета! И ако је "превазилажење" овог и других горућих проблема у БиХ, уопште циљ Бисере Турковић и њеног "инструктора"!