latinica  ћирилица
10/07/2020 |  07:55 ⇒ 10:03 | Аутор: СРНА

Вучић: Гласине да Албанци неће доћи у Брисел на дијалог

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, након састанка у Паризу, да је чуо неке гласине да Албанци уопште неће да дођу у Брисел на дијалог, али да ће сачекати да види шта ће бити.
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Он је навео да мора да види шта је идеја, те додао да је Србија спремна за дијалог и да се труди да покаже да је партнер, да не жели да бјежи од тешких тема, а онда се изненади кад неко каже да не може да дође због унутрашњих прилика.

- А шта ја да кажем /за нереде/... Захтјев из Приштине да се не одржи бриселски дијалог показаће на добар начин улогу и Србије, али и Приштине. А каква ће реакција да буде Американаца, то је друга прича и ствар између њих - рекао је Вучић новинарима.

Он је навео да је са француским предсједником Емануелом Макроном разговарао о три кључне теме - данашњем самиту, билатералним односима Србије и Француске и о будућности Европе и Србије у ЕУ.

- Морам да кажем да се ми добро разумијемо, Макрон увек говори јасним језиком - каже Вучић.

Одговарајући на питање шта ако опет буде опструкције дијалога, Вучић каже да је то важно питање и да то није добро за Србију, јер мора да сачува мир и стабилност и заштити Србе на Космету.

- Ако лудило крене на Косову око Тачијеве оптужнице и њихових међусобних сукоба, то је увијек мука за Србе, зато сам желио да кроз разговоре сачувамо наш народ - навео је Вучић.

Он је додао да Србија показује своју озбиљност и за то добија поштовање, поготово у Француској.

Када је ријеч о данашњем самиту о Косову и Метохији, у организацији Њемачке и Француске, Вучић је рекао да није сигуран да ће моћи да се усвоји заједничка изјава.

Вучић каже да ће данас бити отворен разговор и да ће вјероватно сви дати посебне изјаве о томе како виде будућност дијалога и постизање компромиса и Србија и Албанци и ЕУ.

- Обавијестио сам Макрона да Србија прихвата нову методологију приступања ЕУ, обавијестићемо и Брисел званично - рекао је Вучић.

Говорећи о протестима у Србији, Вучић је навео да никоме неће бити дозвољено да насиљем заузима власт.

Вучић ће данас учествовати на видео-самиту чија ће главна тема бити Косово и Метохија у организацији Макрона и њемачке канцеларке Ангеле Меркел, као увод у наставак дијалога Београда и Приштине, који би требало да буде одржан у недјељу у Бриселу.